natka pietruszki pieprz czarny ziarnisty sól, maggi 10 łyżeczek żelatyny ewentualnie konserwowy groszek lub kukurydza 20 plastikowych kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków) ocet do podania Przygotowanie: Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki , dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu . Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak
Za drzwiami kuchnipieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny 2 łyzki octu balsamicznego garść kaparów 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia sól pieprz Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, m yjemy pieczarki, wkładamy je do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy przez(...)przy przyrządzaniu sałatki pieczarki i jajka były już wystudzone). Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany szczypior. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz oliwę i mieszając widelcem łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję
Miód i pieprzpapryki , łyżka kukurydzy głowę , płetwy ( można dokupić osobno) przyprawy : listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego , 10 ziaren pieprzu czarnego sól , pieprz, Wykonanie Ja kupuje rybę w całości . Myję ja ,odcinam głowę i płetwy ,dzielę na dzwonka . Do dużego garnka wlewam ok 3-4 litrów wody , dodaję oczyszczoną i umytą wloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa
Eli GotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem
Marta Gotujeprzepraszam Was, że wrzucam ten przepis tak późno, jest jeszcze jednak poniedziałek, więc się zmieściłem. W woli wyjaśnień, zająłem się nowym projektem i trochę będę miał mniej czasu na gotowanie. A tak miło było... Mieszkałem w UK prawie dwa lata, z drobnymi przerwami, jednak dopiero po latach jak wróciłem na Wysypy w celach urlopowych, w jednej z restauracji natknąłem się(...)kukurydza 3 łyżki; 6,98zł/kg; koszt zużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka; 6,10zł/kg; koszt 0,09zł -biała fasolka w sosie pomidorowym puszka koszt 2,39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte, oczyszczone gotujemy
BaRepaslubi majonezu spokojnie można go zamienić na gęsty jogurt naturalny. Zapraszam!!! Składniki: 1 puszka mieszanki groszku i kukurydzy, 1 kalafior (mały), 10 dag szynki, 10 dag sera, 1 papryka, pęczek koperku, sól, pieprz, 5 łyżek majonezu Wykonanie: Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. W miedzy czasie kroimy ser i szynkę w w cienkie paski. Paprykę kroimy w kostkę
Passion of Cookingcebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, warzywa z puszki oraz
Życie zamknięte w smakuopakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej na zimno Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna wodą, dodajemy do sałatki po wystygnięciu. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki
Smaki Ewypodczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie,że nie gotujemy ich zbyt długo
Wielki apetytjaglaną, soczewicą i surówką. Selerowy kotlet z kaszą jaglaną : (4 osoby) Składniki : 1 średni seler 1 szklanka kaszy jaglanej soczewica, my użyliśmy gotową z puszki kapusta pekińska 1 pomidor kukurydza konserwowa 2 gałązki selera naciowego kilka oliwek szczypiorek papryczka chili oliwa z oliwek limonka pieprz, sól, ostra papryka Seler : Seler kroimy na krążki grubości ok. 1,5 cm i obgotowujemy(...)Kasza jaglana : Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować według wskazań na opakowaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :) Polecamy częste jedzenie kaszy jaglanej, jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Surówka : Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko mieszamy
vegetaniepodsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa
Aga w kuchniryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany
Malowane smakiemłyżeczki garam masali - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - ½ łyżeczki nasion kuminu - 1 pomidor - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 2 ząbki czosnku(...)wrzątek, dodać ¼ łyżeczki kurkumy i sól, gotować przez 45 min - Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w kostkę - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, imbir i kumin - Dodać kostki pomidora, trochę wody i ugotowaną fasolę mung - Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę - Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut
Wegańska kuchnia orientalnarównież kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w krążki. Gotowanie zaczynamy od cebuli i pomidorów. Dusimy na oliwie z oliwek kilka minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe. Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką
vegetanieżółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz do smaku Boczniaki umyć, gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić
Czerwień i błękit