pół łyżeczki soli. Podsmażamy razem przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodajemy ananasa, bambusa z puszki oraz kukurydzę z puszki (ziarna lub kolby). Podsmażamy razem przez dwie minuty, po czym posypujemy wszystko dwoma płaskimi łyżkami mąki kukurydzianej. Mieszamy i wlewamy przygotowany sos. Gotujemy przez 3 minuty, mieszając. Solimy do smaku i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słodki dodajemy więcej
Poezja smakuWypróbowałam też pasztet sojowy - polecam oba Skład: ryż gotowany, woda, teksturat sojowy, olej roślinny, warzywa (cebula, marchewka, pietruszka, papryka) koncentrat pomidorowy, kasza manna, mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, aromaty (seler). Firma: Sante. Cena: ok. 4zł. Masa netto: ok. 120g. Bardzo smaczny. Niezastąpiony, gdy brak czasu na przygotowanie
Qlinarnie i Qlinarniełyzki jogurtu, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 6 rzodkiewek, 1/4 czerwonej papryki, 4 łyżeczki kukurydzy z puszki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka koperku, szczypior, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól, kiełki lucerny i soczewicy do posypania kanapek. Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy i drobno siekamy. Warzywa kroimy w drobna kostkę, zioła szatkujemy. W szklance dokładnie mieszamy
Pełna LodówkaOdzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie
mojewypiekiinietylkoJeśli nie macie czasu na makaronu gotowanie to jest tego rozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku
Moniki Smakołykiselera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj(...)minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami. DODATKOWO Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera. Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem. Smacznego
na gazieobiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę(...)dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie
Ratunku obiadKrajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)bieżącą wodą i kroimy na małą kostkę. Do krojenia gotowanych warzyw polecam metalową krajaczkę do warzyw, z jej pomocą szybko pokroimy wszystkie warzywa oraz miękkie surowe jabłka ! Można ją kupić w sklepach lub w internecie. Gdy pokroiliśmy już wszystkie warzywa oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy
Przepisy i porady kulinarneposiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i gotuję ryż, bez mieszania, przez kolejne
Mango Papajatakże paprykę. Całość mieszamy i dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i całość podlewamy wodą około 1 i 1/2 szklanki , doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie potrawkę zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobina wody. Gotujemy około 5 minut. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ryżem i surówką
Smakowite Daniaefekt. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu a przy tym pyszna :) Składniki: 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej pieprz ziołowy sól 1 łyżeczka oleju lnianego do smaku do przybrania pomidor, rzodkiewka, koperek. Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku
W kuchennej krainiemoja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy
Bon Appetit Małgorzatyjajka ugotowane na twardo - mix sałaty z buraczkami - 2 łyżki jogurtu greckiego - chili w młynku - trochę kukurydzy, fasoli i groszku z puszki Ser rozcieramy z jogurtem, aby uzyskał konsystencję zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę, Jajka gotujemy na twardo (8 minut), obieramy i kroimy w ćwiartki, po czym układamy na sałacie, posypujemy warzywami. Całość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka 3 jajka ugotowane na twardo puszka kukurydzy puszka zielonego groszku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 50 g żelatyny sól przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół(...)rozpuszczamy w nim żelatynę, dokładnie mieszamy. Do przepłukanych w zimnej wodzie miseczek wkładamy po plasterku jajka, kilka plasterków marchewki, niewielkiej porcji pokrojonego kurczaka, odsączonego z zalewy groszku i kukurydzy, całość zalewamy przestudzonym rosołem. Galaretki wstawiamy na noc do lodówki
Smakowite Daniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjna i zarazem najlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa!
Di gotujesamo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki. Nie wiem jak Wy, ale ja ogromnie żałuję, że moja szkolna edukacja szerokim łukiem omijała temat jedzenia i gotowania. Zazdroszczę dzieciom, które żyją w krajach, gdzie poznawanie smaków i aromatów stanowi integralną część nauki. Przeraża mnie świadomość, że zbliżamy się do modelu, jaki oglądaliście pewnie w rewelacyjnej serii programów(...)wielkim wrażeniem Jamiego, który przebrany bodajże za kolbę kukurydzy stawał na głowie, by namówić dzieci i rodziców do odstawienia chipsów, batonów i innych fast-foodowych zapychaczy. W końcu najbardziej opornych uczniów zaprosił do wspólnego przygotowania obiadu. I to był prawdziwy sukces. Dzieci nie tylko wspaniale sobie poradziły z gotowaniem, ale przede wszystkim zjadły z apetytem przekonując się, że zdrowe jedzenie
KUCHARNIAkółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego, czosnek ścieram na tarce na małych oczkach dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Mieszam doprawiając solą i pieprzem i odstawiam. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuję(...)kosteczkę, wsypuję do salaterki i zalewam na 5 minut wrzątkiem - tylko po to aby papryka straciła swą chrupkość a utrzymała jędrność. A teraz większa misa i kolejno brokuł, makaron, kukurydza, papryka i sos czosnkowy. Mieszam i doprawiam jeśli trzeba odrobiną soli i pieprzu. Rada : Jeśli czosnek przeciskasz przez praskę a nie chcesz go zetrzeć na tarce to użyj 6 ząbków
Mechanik w kuchniSpaghetti z wegańskim pesto i cieciorką Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był(...)jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej
Wegańska kuchnia orientalnawieczór w ciepełku przed TV niż wychodzić np. do kina dlatego też dzisiejsza propozycja jest idealną do dobrego wieczornego filmu czyli popcorn z solonym karmelem Składniki: 1. Popcorn - ziarna kukurydzy (garść/dwie) - olej (na dno garnka) 2. Karmel - 120g cukru - 200g śmietanki 36% - szczypta gruboziarnistej soli morskiej Zaczynamy od karmelu. Na dno garnka (takiego najlepiej srebrnego żeby było widać kiedy(...)karmel wystygnie będzie miał nieco gęstszą konsystencję od tej w trakcie gotowania. Karmel się studzi więc możemy wziąć się za popcorn. Na dno w miarę głębokiego garnka wlewamy olej – tak aby ów dno zakrył. Zostawiamy na gazie aż się rozgrzeje. Kiedy będzie już nagrzany to wrzucamy ziarna kukurydzy aby zakryły całe dno (oleju winno być tyle aby zakrywał delikatnie
Kuchenne Wariacje