gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:39/67)

Krzepiąca zupa 143

przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny. W międzyczasie przygotuj

Gotowanie to kochanie
Galaretka drobiowa - Auszpik 617

spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy 4-5 jajek Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia Przygotowanie:    Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).Jajka standardowo - do osolonej(...)serkach.Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsalub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko.Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem.Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ...Niektórzy do galaretki używają

Mechanik w kuchni
Zupa z bobu i selera naciowego 78

bób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat. Zalewamy około 1,5 l wody, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (max 15 minut). Blendujemy. Serwujemy z wegańską śmietaną (tofu naturalne zblendowane ze szczyptą soli i mlekiem roślinnym) i kukurydzą. Smacznego

greenscarf
Mielone kotleciki z kurczaka 309

Bardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę

NA MOIM TALERZU
Chłopska sałatka makaronowa 355

makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza 162

cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać

Gotuj Z Muzyką
Pulpety chlebowe z gulaszem 162

żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy(...)jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej.  Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące, kładziemy do wrzącej wody, gotujemy

kgwjanczewo
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 487

pół łyżeczki soli. Podsmażamy razem przez ok. 3 minuty, często mieszając. Dodajemy ananasa, bambusa z puszki oraz kukurydzę z puszki (ziarna lub kolby). Podsmażamy razem przez dwie minuty, po czym posypujemy wszystko dwoma płaskimi łyżkami mąki kukurydzianej. Mieszamy i wlewamy przygotowany sos. Gotujemy przez 3 minuty, mieszając. Solimy do smaku i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słodki dodajemy więcej

Poezja smaku
Paprykarz warzywny Sante 189

Wypróbowałam też pasztet sojowy - polecam oba Skład: ryż gotowany, woda, teksturat sojowy, olej roślinny, warzywa (cebula, marchewka, pietruszka, papryka) koncentrat pomidorowy, kasza manna, mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, aromaty (seler). Firma: Sante. Cena: ok. 4zł. Masa netto: ok. 120g. Bardzo smaczny. Niezastąpiony, gdy brak czasu na przygotowanie

Qlinarnie i Qlinarnie
Chili con carne 127

Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie

mojewypiekiinietylko
Makaron z serowymi kurkami 182

Jeśli nie macie czasu na makaronu gotowanie to jest tego rozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy.  Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g  kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku

Moniki Smakołyki
wątróbka drobiowa w selerowym musie 198

selera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki  mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj(...)minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku  następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami. DODATKOWO Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera. Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem. Smacznego

na gazie
Sałatka z tuńczykiem 3898

obiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę(...)dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie

Ratunku obiad
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 162

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)bieżącą wodą i kroimy na małą kostkę. Do krojenia gotowanych warzyw polecam metalową krajaczkę do warzyw, z jej pomocą szybko pokroimy wszystkie warzywa oraz miękkie surowe jabłka ! Można ją kupić w sklepach lub w internecie. Gdy pokroiliśmy już wszystkie warzywa oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy

Przepisy i porady kulinarne