kaszy quinoa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili w płatkach sól, pieprz olej do smażenia do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki Kaszę quinoa płuczę kilkakrotnie na gęstym sicie, po czym gotuję na wolnym ogniu
W kuchni Karmel-itkipozostałego wywaru. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki (ja ugotowałam groszek
królestwo garówZnane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki
kgwjanczewoLubię tego typu sałatki: dużo zieleninki i chude mięsko. Wczoraj zobaczyłam na dwóch blogach przepisy na sałatkę z kurczakiem i dziś musiałam zadziałać.sałatka wyszła
Walijskie Pichceniebędę miała normalne warunki do gotowania, bo tutaj mam z tym problem. Praktycznie całe dnie spędzam na mieście, a jak wracam wieczorem to już nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie(...)Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się jak na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Po Nowym Jorku udaliśmy się na wycieczkę na Wodospad Niagara, w życiu nie myślałam, że jest
Zgrabne Gotowaniecebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę(...)skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym czasie kolendra uwolni swój aromat ,a danie
Kuba GotujePrzedstawiam Wam głównego bohatera dzisiejszego przepisu. A oto przed Państwem - Tortellini ! :) Są to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. A ja podaję
charlotte gotujetych z kukurydzy :)Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm):200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej)1 jajko ugotowane na twardo0,5 roztrzepanego jajka4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej1/3 łyżeczki kuminu,1/3 łyżeczki kurkumy,sól, pieprzdo smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)Przygotowanie: 1. Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową
Malowane smakiemPtysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko . To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie
Eli Gotowaniegotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Mięso wymieszać z 1/3 galaretki. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki – zalać
królestwo garówlubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka
Bon Appetit MałgorzatyPrzepraszam wszystkich za krótką nieobecność, ale wiecie jak to jest: wakacje, urlopy, goście... Już wracam i mam nadzieje, że się zdążyliście stęsknić :)
Rozpustne gotowanieBardzo pożywna zupa z serii tych jednogrankowych. Jest w niej dużo dobrodziejstw które pożywią nasz organizm w te chłodne lutowe dni. Wiosna coraz bliżej ale zanim
Moje Małe Czarowanieosób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie(...)przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie
Blondynka Gotujeszklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 2 łyżki soli 1/2 ostrej papryczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do pomidorów. Gotować razem przez godzinę na średnim ogniu. Następnie wsypać sól. Jeśli pomidory nadal są w większych kawałkach, można je lekko rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Ananasy odsączyć z zalewy (sok zachować
My simple kitchen