gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:54/67)

QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 137

imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That(...)kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki

Martyna Cooks
Placek po węgiersku 1681

Placek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki

NA MOIM TALERZU
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 170

chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem  muffinki sałatka(...)zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką

More food, love and dreams
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 261

tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie.   Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami(...)pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin (ja gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar, będzie on jeszcze lepszą opcją bo zatrzyma cały

Karo in the Kitchen
Sajgonki - spring rolls 178

W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak

Kuchcik gotuje
Miseczka rozgrzewających kasz z różnymi zdrowymi dodatkami. Idealna na jesienne, zimowe śniadanie. Rozgrzewające i energetyczne. 158

źródło selenu, antyoksydacyjnego sprzymierzeńca w walce z wolnymi rodnikami.Wspomaga sprawne funkcjonowanie tarczycy, układu odpornościowego i koi napięcie nerwowe. Pamiętajmy, aby kupować kaszę kukurydzianą, czy mąkę kukurydzianą dobrej jakości, ponieważ kukurydza to obecnie jedna z najczęściej modyfikowanych roślin na rynku. Uwaga umieszczona na opakowaniu powinna zawierać napis "PRODUKT WOLNY OD GMO", co daje nam gwarancję, że kupujemy produkt wysokiej jakości(...)poczujemy przyjemny orzechowy zapach prażonej kaszy (trwa to ok minuty). Po tym czasie wlewamy 2 szklanki wody, solimy  i zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy kaszę ok. 20 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę na ok. 15 minut. Kasza w tym czasie lepiej napęcznieje i będzie sypka

Naturalna Kuchnia
Muffinki pizzowe 201

łyżki masła (ok 100 g) 1 jajko 1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania* 15 dag salami 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki  kilka łyżek kukurydzy po 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka * serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo ser później(...)twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół). Inspiracja: Szusz gotuje

Kto ugości moich gości?
Duszona marchewka z groszkiem 206

przygotowania:Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Groszek odcedzić z zalewy.Do małego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka.W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki(...)ogniu, pod przykryciem i pamiętać o dość częstym mieszaniu.Danie można podgrzewać, ale należy to robić na małym ogniu, stale mieszając, aby go nie przypalić.Do potrawy można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych

Gospodyni Miejska
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 175

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta(...)Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40. 3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut. 4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut

Szefowa kuchni
Wegańska pizza 158

tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się(...)usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał do dna. Sos potrzebuje trochę czasu, zanim zniknie kwaskowaty posmak i nabierze delikatnej słodyczy, ja swój gotowałam

Roślinna - blog wegański
Pączki ziemniaczane 308

wódki różnią się między sobą smakiem. I nie mówię o wódkach smakowych, ale o wódkach czystych. Znawca bez problemu rozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika. Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro - do banku in vitro wprowadzane są rośliny zdrowe tj. wolne od wirusów oraz(...)ogniska z pomoćką, brosaniki z cebulką, makowe kluski, kugiel warmiński, sasznie z twarogiem, pączki ziemniaczane, Wieczór umilały nam... ; * - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski

królestwo garów
Tortilla z kurczakiem 198

Bardzo dobry, domowy fast food. Smażyłam kilka razy tortille sama, jednak tym razem znalazłam je w promocji w sklepie gotowe, miałam też kurczaka w panierce z

NA MOIM TALERZU
Smażona polenta (Polenta fritta) 200

Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki

Oryginalny smak
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1502

warzywna. Dobrze, aby znalazły się w niej ziemniaki. Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda(...)pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki

peanutbuttermonster
Sos do mięs z soku z granatu 113

owoc granatu był symbolem płodności. Widnieje m.in. w herbie Hiszpanii, do której Arabowie przywieźli go w X w. Owoc granatu ma wielkość jabłka i zawiera liczne nasiona wielkości nasion kukurydzy. W czasie dojrzewania zewnętrzna część łupiny nasiennej mięśnieje i staje się niezwykle soczysta. Właśnie ona jest jadalną częścią owoców granatu. Sok z granatów ma słodko-cierpki smak. Zwykle robi się(...)nasion w czerwonych łupinach zostawić do późniejszej dekoracji mięsa. Pozostałe  wrzucić do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia i nieco przestudzić. Powstały sok przelać przez sito. Pozostałe nasiona z łupinami rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito

W SMAK

Proponowane wyszukiwania