zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym(...)danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć i zawsze biorę dokładkę. :) To już chyba wszystkie moje propozycje na szybkie obiady, gdy brakuje czasu i chęci na "prawdziwe" gotowanie. :) Przepisy: Makaron "3 sery" A jakie są Wasze ulubione szybkie obiady, które ratują Wam życie, gdy nie macie czasu, a chcecie zjeść coś dobrego? ;) Podzielcie się
Cooking Monsterłeb wewnątrz organizmów. Tabletki wzięte, ale... pasożyty w facetach zabite nie zostały. Skąd wiemy? A jak nazwać to, co powoduje wyjadanie całego pieczywa z domu? No pasożyt! Nie gotuje, nie pichci, nie planuje, nie przygotowuje a wyjada do ostatniego okruszka. Nie powiedziałybyśmy nic, gdyby to nie były bułki kukurydziane - miłość nasza. Wściekłyśmy się i w akcje deptania ustrojstwa zrobiłyśmy(...)samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. FARSZ: - ananas, cały świeży lub w puszce, - oliwki czarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny
Wypisz Wymalujolej kokosowy roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili lub paprykę słodką i mieszamy. Delikatnie odwijamy liście, a za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy aromatycznym masłem na całej długości kolbę kukurydzy, po czym ponownie zawijamy w liście. Wszystkie trzy kolby układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Smacznego! Dodatkowo zostałam nominowana(...)krok! 6. Dokąd wyruszysz w wymarzoną podróż? Do Stanów. 7. Muzyka której słucham? Słucham raczej wszystkiego :) 8. Twoje motto życiowe? Zawsze brnąć do celu. 9. Co sprawia ci w gotowaniu największą radość? To, że wszystkim zawsze smakuje! 10. Jaka jest twoja ulubiona książka z dzieciństwa? Kubuś Puchatek. 11. Co w sobie lubisz najbardziej? Otwartość do ludzi. Nie będę już typować
Be Fit Be Strongnazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na nią uwagi. Bogata w witaminy i pierwiastki śladowe. Można ją gotować, piec, smażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka(...)różnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać, że brukiew należy do warzyw, którego nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy (do tej grupy należy też, między innymi, kukurydza, bataty, kiełki bambusa). Spożywana z umiarem będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka z brukwi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoTortilla z warzywami i kurczakiem- Z sosem czosnkowym(hiszpańskie pyszne jedzonko) Święta święta i po świętach. Czas przygotować się na sylwestra. Idealne danie jakie
Gotuj Z MuzykąCiasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia
Nerds Kitchendodatkową motywację. Teraz zdecydowanie bardziej muszę uważać na wydatki i dbać o to, by dania nie tylko były smaczne, ale także niezbyt drogie. Poza tym, chociaż naprawdę lubię gotować, po powrocie z pracy zwyczajnie nie mam ochoty ani siły spędzać całego wieczoru w kuchni. Jeśli więc szukacie nowych pomysłów na ciekawy i stosunkowo tani obiad, a dodatkowo taki, przy którym(...)praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto
Ratunku obiadOstatnio znajomi zaprosili nas na pizzę do jednej z najlepszych pizzerii w naszym mieście. Zapowiadała się niezła wyżerka, bo lokal istnieje już ładnych parę
Rozpustne gotowanieO zaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich
peanutbuttermonsterMoże nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, bierzemy kapustę i odcinamy część dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi(...)surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem, który z niego wycieknie. Pomidora kroimy
vegetanieobiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw(...)lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż (mój brązowy gotuje się akurat 30 min.) i przygotowujemy leczo. Resztę cukinii i obu papryk kroimy na niewielkie, równe kawałki, np. w paski. Paprykę wrzucamy
Ratunku obiadKiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem to o mące wiedziałam tyle ze jest biała z której można zrobić wszystko i ta ciemna, moja wiedza jest trochę większa, ale jeszcze nie całkowicie kompletna ;) Mąka jest efektem zmielenia ziarna później poddawana jest dalszej produkcji. Przed przemiałem ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku czego(...)się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami
NaKońcuJęzykaorganizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak tradycyjny cukier.Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (np. jagodach), kolbach kukurydzy, grzybach. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym; organizm przetwarza go powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też(...)kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru, który dobrze wpływa na zęby. Pozytywne skutki jego spożywania można
Smaczne ZdrowePodobno każdy człowiek jest jak cebulka- ma kilka warstw, tych lepszych i tych gorszych. Kilka oblicz. I joga powoli odkrywa te warstwy, pozbywając się
Gotowanie to kochaniedlaczego warto się w nią zaopatrzyć? Jej dobroczynne działanie na organizm odkryli już Aztekowie – uprawy szałwii stanowiły trzecią część ich plonów, zaraz obok kukurydzy i fasoli. Nasionka te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – mają ich dużo więcej niż tak polecany jako ich główne źródło łosoś atlantycki (30g/100g). Ilość wapnia i białka jaką dostarczają jest(...)bananowe czy truskawkowe albo czekoladowe. Ja najczęściej mieszam mleko bez laktozy z jakimś smakowym, które akurat mam w lodówce – deser w ten sposób smakuje za każdym razem inaczej. Opcja gotowana przyspiesza zdecydowanie czas- nasiona w wyższej temperaturze pęcznieję szybko, nie tracą też przy tak krótkiej obróbce cieplnej swoich dobroczynnych właściwości. W rondelku grzeję mój miks mleczny, dosypuję łyżeczkę brązowego cukru
Karo in the Kitchen