W końcu udało mi się znaleźć wolną chwilę na napisanie nowego posta. Całymi dniami jestem zajęta pracą, a po powrocie do domu myślę tylko o pójściu
Zgrabne Gotowanieschadzkami. Siedząc w biurze kolejną godzinę i patrząc na zalany słońcem świat za oknem, tęsknota ogarnia moją duszę. Szum wzburzonego morza, słony zapach bryzy, krzyk mew i pana sprzedającego kukurydzę... Wędrować, podróżować, być w drodze. Chociaż wolę góry, pejzaże i uczucie zwycięstwa nad swymi słabościami, po wspięciu się na szczyt - pstryk! I chcę znaleźć się z dala od zgiełku miasta.Kiedy(...)usuwam szypułki (w tej kolejności, nigdy nie odwrotnie!). Umieszczam w wysokim naczyniu, dodaję wodę kokosową, cukier puder, listki mięty i całość miksuję na krem za pomocą blendera. Makaron gotuję wg opisu na opakowaniu, a kiedy jest miękki, odcedzam, przelewam zimną wodą. Chłodnik podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijednym z lepszych, bo i zapowiada się ciekawie. Przede wszystkim ruszam z akcją pierniki (to już nr 3;D) Dziś zdałam sobie sprawę, że nie będę miała czasu na gotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem. Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym(...)przyprawienia około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy majonez light przygotowany wg. tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę pozbywając się tłuszczu i innych nieprzyjemnych dla oka rzeczy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpoddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy dolać troszkę rosołu/bulionu/gorącej wody. 3. Ciasto rozwałkować na grubość(...)wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem - choć z sosem lub keczupem są również pyszne :) Inspiracja: Uwielbiam gotować
Kto ugości moich gości?Witajcie kochani!Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych
Gotowanie to kochaniegarnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mały czerwony burak makaron tortellini z mięsem - 250 g liść laurowy, pieprz wg uznania sól - około(...)natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają makaron na końcu do garnka z zupą i z nią go gotują, jednak zupa może zmętnieć. Garnek napełnić do połowy wodą, dołożyć zioła i przyprawy, zagotować i dodać wszystkie warzywa oprócz pomidora. Doprowadzić do wrzenia i całość gotować około 20-30 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyKuchnia meksykańska, to jedna z moich ulubionych. Oczywiście podstawą większości jej dań jest tortilla. Tym razem postanowiłam wyczarować z niej enchiladas. Danie to przygotowuję bardzo często
Mania GotowaniaTerozki 1 je coroz to wiyncyj ludzi, co im szkodzi glutyn- niy śmiōm 2 jejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek
Chop w kuchniTacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego mekykańskiego tacos.Inna forma,smak
Sztuka gotowania w/g Samiryimprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That(...)kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki
Martyna CooksPlacek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki
NA MOIM TALERZUchyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka(...)zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką
More food, love and dreamstworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami(...)pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin (ja gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar, będzie on jeszcze lepszą opcją bo zatrzyma cały
Karo in the Kitchen