kiedy zawsze jem obiad. Na facebooku podsunęliście mi kilka pomysłów na szybki obiad, ale z powodu braków w zaopatrzeniu musiałam wymyślić coś innego. Przypomniałam sobie o daniu, które przygotowywał Gordon Ramsay w swoim programie kulinarnym. Postanowiłam je zrobić i nawet mi smakowało. Ciekawe jest połączenie groszku ze smażonymi gnocchi (czyt. nioki). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryadministrację zewnętrznej firmy i częściowo zostały zamknięte. Pracę może stracić 1000 osób! Jak się okazuje być dobrym kucharzem nie oznacza być dobrym biznesmenem. Przekonał się o tym m.in. Gordon Ramsay, którego biznes restauracyjny zbankrutował podczas kryzysu 2008 r. Więcej o problemach Jamiego Oliviera przeczytacie tutaj po polsku, a tu , szerzej, po angielsku. Warto dodać, że Jamie Olivier chętnie zatrudniał Polaków
Niedzielny kucharzfilozofii #NoWaste ! Pogłębiłam wiedzę z zakresu nowych technologii szybkiego oraz zdrowego gotowania na parze, tradycyjnej polskiej kuchni w myśl zasady "Polacy nie gęsi" :) Dawid półfinalista MasterChef, gotował dla Gordona Ramsay-a i Michela Roux, prowadził dietetyczny program kulinarny w TVP „Na zdrowie”, jest częstym gościem w programach w TVP2 i TVN. Było kreatywnie, kolorowo i pysznie. Dawid
Moniki Smakołykiadministrację zewnętrznej firmy i częściowo zostały zamknięte. Pracę może stracić 1000 osób! Jak się okazuje być dobrym kucharzem nie oznacza być dobrym biznesmenem. Przekonał się o tym m.in. Gordon Ramsay, którego biznes restauracyjny zbankrutował podczas kryzysu 2008 r. Więcej o problemach Jamiego Oliviera przeczytacie tutaj po polsku, a tu , szerzej, po angielsku. Warto dodać, że Jamie Olivier chętnie zatrudniał Polaków
Niedzielny kucharzzieleniną szybko się psują. Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjanatomiast był niemal nieosiągalny. Za każdym razem ciastka przypominały raczej brownie, niż lawę, środek był ścięty, jakby półsurowy, brakowało mu efektu wypływającej lawy. Mississipi mud bardziej:) Klasyczny przepis Gordona Ramseya polega na jednakowych ilościach masła, czekolady, cukru, mąki i jajek (choć te ostatnie raczej są podawane na sztuki, to 2 jajka średniej wielkości ważą prawie 100g). Przerabiałam to! Jednak
Obiad gotowyrabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa
karmelowyŚniadaniowy pomysł prosto od Gordona Ramsay'a. Lekka, kremowa pasta z zielonego groszku na bazie mascarpone w towarzystwie delikatnych, mlecznych kawałków mozzarelli i wyrazistych wiórków słonego pecorino. Całość na chrupiących grzankach, skropiona oliwą i oprószona czarnym pieprzem Czyż to nie brzmi jak błoga uczta śniadaniowa w lekko włoskim wydaniu? :) 3 rodzaje serów, chrupiące, ciepłe grzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu
Kuchnia w Słońcu Skąpanadelikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz ekspresowe. Bazowałam na przepisie Gordona Ramsaya, a to bardzo dobra receptura (no ba...). Aczkolwiek sam sposób wykonania odrobinę zmieniłam (nieznacznie). W zasadzie powinnam zacząć oddzielnym wpisem od tego właśnie przepisu, bo będę do niego
Arabeska waniliowaBeef Wellington, czyli polędwica wołowa w cieście francuskim, wg Gordona Ramsaya. Danie idealne na wykwintny świąteczny obiad, ale nie tylko. Taka polędwica jest genialna w smaku zarówno na ciepło, jak i później na zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej
Smaczne ZdroweHaver) 10. 28 dni/28 days (2000, Betty Thomas) 11. Wszystko, co dobre/All good things (2010, Andrew Jarecki) 12. Zaproszenie/The invitation (2015, Karyn Kusama) 13. Szefowie wrogowie/Horrible bosses (2011, Seth Gordon) 14. Gra o wszystko/Win it all (2017, Joe Swanberg) 15. Coverfield Lane 10/10 Cloverfield Lane (2016, Dan Trachtenberg) 16. Zanim odejdę/Before I fall (2017, Ry Russo-Young
Qlinarnie i Qlinarniezdrowego i zbilansowanego jedzenia, jak i zrzeszania restauratorów, którzy tego dnia zapraszają nie tylko do stołów ale często także do swoich restauracyjnych kuchni :) A ja zapraszam na inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a, przepyszne i zdrowe kotleciki z cukinii, marchewki i sera halloumi! Tak! Halloumi nie musi być tylko grillowane albo smażone (choć w takiej formie jest wspaniałe), bo świetnie nadaje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę
Smaki Na TalerzuDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsey’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę
Smaki Na TalerzuJedna z najpopularniejszych na świecie, a według Gordona Ramsaya najlepsza letnia sałatka. U nas w wersji z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka
Niedzielny kucharz