miesięcy to szmat czasu, i wiele się zmieniło. Uśmiechnęłam się więc od ucha do ucha i zaczęłam zastanawiać: czekoladowy, cytrynowy, a może jeszcze jakiś inny...?Kusił mnie cytrynowy od Gordona, przeczytałam kilka wspaniale się zapowiadających przepisów na czekoladowe. Ale kilka dni temu, biorąc prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie bardzo jesienne, idealne na teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu
karmelowylodówkach). Wówczas lazania jest znacznie smaczniejsza, makaron miękki, a warstwy pięknie widoczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście lazani to najwyższy czas :) Ilość porcji: 6 Składniki: Sos boloński – najlepiej według przepisu Gordona Ramsay'a (potrzeba około półtorej porcji) Wegetarianom proponujemy przepis na sos warzywny. Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól
Kolizje Smakówczerwonej tonacji) sos. Pychota sama w sobie, a i wygląd niczego sobie :) Ilość porcji:3 Składniki: 3 papryki Odpowiednia ilość makaronu Sos do makaronu np. Spaghetti Bolonese wg Gordona Ramsay’alub Spaghetii z warzywnym sosem (lub inny dowolny czerwony sos do makaronu jaki robicie:)) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Wycinamy papryki: odcinamy wierzch oraz ścinamy gniazdo
Kolizje SmakówKrem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako
Poezja smakurobienie własnego majonezu polecam z zapoznaniem się z szeroką gamą produktów dostępną przez Firme Roleski zwłaszcza osoby bezglutenowe. A jak zrobić domowy majonez: Majonez Domowy wg Tesco Gordon Ramsay: lub: Składniki: • 1 jajko• sól i świeżo zmielony pieprz• 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)• 250 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego, np. słonecznikowego• szczypta
NaKońcuJęzykapierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem, nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane. Można również przygotować kilka rodzajów pizzy :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a, ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym, czy tort czekoladowy Dla dzieci Większe dzieci noc sylwestrową traktują w specjalny sposób bo mogą wtedy posiedzieć z „dorosłymi”, nikt nie goni
Kolizje Smakówmnie raki to w wierszykach niebo... niebo-raki ;) Wynalazki w kuchni nie moja bajka. Lubię czasem sobie coś wydumać do jedzenia, ale z podwórkowego zwierza. Pozostałe niech sobie tam Gordony i inne na G. jedzą. Mówię to z pełną premedytacją. Ale jako kulinarna masochistka, która wyzwań się nie boi, 10 sztuk zostawiłam. Zupa będzie
bastalenaDzisiaj akurat robiłam porządki na moim regale z książkami i trafiłam na dawno zapomniany przepis. Pianki limonkowe według mojego ulubionego kucharza Gordona Ramsaya. Stwierdziłam, że w sumie mam wszystkie potrzebne składniki, więc czemu ich nie zrobić. Deser ten jest bardzo cierpki w smaku, ale orzeźwiający w upalne dni, fajnie można go przerabiać zmieniając tylko owoce. Pianki limonkowe... SKŁADNIKI:- 4 limonki
Zainspiruj się kuchniąJulią Child oczywiście. Już Wam kiedyś wspominałam, że nie lubię gotować ze znanymi osobami. Przyznaję, skusiłam się razu pewnego na boulangere z ziemniaków a'la Gordon czy kukurydziany kociołek Magdy G. Szału nie było, dupy nie urwało. W niczym potrawy przyrządzane przez nas, nie ujmują smakowitości tym zrobionym przez kuchennych celebrytów. I powiem więcej, nieraz
bastalenaognia, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz. Jajko z ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy na chrupiący chlebek.Inspirację zawdzięczam Gordonowi:http://www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks
Emcia Pichciminut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ) Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia
Mania Gotowaniablog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka: Atqa Breakfast
Mania Gotowaniaczęsto chciałabym więcej, to jednak praca i inne obowiązki zajmują mi sporo czasu. 6. Kulinarny autorytet? Jest ich sporo, ale jeśli muszę już wybrać, to pewnie nie będę oryginalna. Gordon Ramsay i Nigella Lawson. 7. Ulubiony blog ( prócz swojego … Dużą inspiracją jest dla mnie Kwestia Smaku. Poza tym to pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona
Ratunku obiad