Naleśniki na drożdżach z prażonymi jabłkami i śliwkami 224cienkie i delikatne, chociaż te w sobie coś miały, że jadłam je również bez nadzienia. Spróbujcie, a może Wam posmakują. Dla przypomnienia przepis na moje ulubione naleśniki wg. przepisu Gordona Ramsay'a - tutaj , naleśniki wg. Julii Child - tutaj i naleśniki na piwie - tutaj . Naleśniki zostały usmażone na mojej ulubionej patelni do naleśników, którą otrzymałam od firmy Neoflam . 'naleśniki na drożdżach
CookYourself
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 320stół, w szczególności słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami
karmelowy
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 273napisze :) Dla mnie przede wszystkim liczy się gest i osoba, książka, cóż, może przy następnych przepisach zapunktuje u mnie. Agnieszko, dziękuję :* Ps. Nadal podoba mi się Amaro i uwielbiam Gordona Ramseya :) Jednak piec wolę z kobiecych przepisów. No to do dzieła moi Kochani! Czas abyście poznali sekrety mojej fantazji, sposób przygotowania kremu z książki też zmieniłam pod siebie
Blondynka Gotuje
tarta na słodko – przepis podstawowy 284mnóstwo podejść i zawsze coś mi nie pasowało. Niby smaczna, dla niektórych pyszna, a dla mnie nadal to nie było TO! Ostatnio zrobiłam wersję zbliżoną do ideału, przepis wg Gordona Ramsaya, ale nie mówię, że nadal nie będę testować SKŁADNIKI 120 g chłodnego masła 1/2 szkl. cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć
zabawa smakiem
Ratatouille wg. Magdy Gessler 371Moja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona Ramsay’a to mój kulinarny autorytet, więc potraw jej autorstwa nie może zabraknąć na blogu (oczywiście tych, które sprawdziliśmy i zasmakowały nam na tyle, aby otrzymać miano Mojej Delicji :) ). W książce znalazłam przepis
Moja Delicja
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 212powinna w nim stanąć. Agar? Nie było czasu. Żelatyna! Zmiksowałam , zamieszałam i co chwilę coraz przyjemniej było wyciągać łyżeczkę w stronę herbacianej masy tofu. Na końcu do kuchni przyszedł "Gordon Ramsey", czyli mój syn. Zerknął w stronę kosza na śmieci i zapytał. "Tofu"? Przyłapana na gorącym uczynku już nie mogłam skłamać. zapytałam tylko niepewnie spróbuj dziecko. Spróbował i pomyślcie sobie
Blondynka Gotuje
Spaghetti Carbonara 226dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. "...aż specjalnie sprawdzałam przepisy "znanych, zagranicznych kucharzy" (żeby nie było, że spolszczona wersja) i... wszyscy dodają śmietanę Nigella (http://www.nigella.com/recipes/view/spaghetti-alla-carbonara-127), Gordon (http://toprecipes.blogspot.com/2007/09/spaghetti-carbonara-recipe.html) jak bardzo chcecie, to poszukajcie więcej, ale moim zdaniem wersja ze śmietaną wcale nie jest gorszą czy udawaną..." Smacznego
ClauditteMissCooking
Zapiekane ziemniaczki- odchudzone frytki 235Bardzo lubimy frytki ale jak każdy wie, są one nie tylko smaczne ale i bardzo kaloryczne... Jakiś czas temu natknęłam się na fajny przepis Gordona Ramsay'a . Postanowiłam go wypróbować a dzisiaj podzielić się nim z Wami.Jak dla nas zdrowsza wersja frytek( bo z piekarnika) jest strzałem w 10;) Ziemniaczki są pyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupkie, takie
Krakowskie smaki Ani
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 201potrzeby do potraw dobrze znający i wszystkim usługujący ". I co? Jeśli wierzyć definicji, co najmniej połowa kucharzy powinna zrzucić fartuch i poszukać innej posady. Anthony Bourdain, Marco Pierre White, Gordon Ramsay i wielu innych, powinno uderzyć się w piersi, a chcąc zachować sławę i poważanie, ściąć włosy, rzucić palenie, przestać przeklinać. Na szczęście nie są pokorni. Na szczęście cała rzesza
KUCHARNIA
PIECZONE FIGI Z ROZMARYNEM 153się przez całe życie, łącząc smaki, poznając kuchnie innych krajów... Rządna wiedzy, smaków i aromatów, chętnie podpatruję mistrzów w tym temacie. I tak było tym razem. Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem, szkoda tylko, że na szklanym ekranie :) Póki co figi, o których nie mogłam przestać myśleć, odkąd zobaczyłam, jak można je przygotować. Polecam. Uwielbiam figi i kocham ten smak. SKŁADNIKI
Kuchnia w opałach
JAJKA PO AFRYKAŃSKU 642mało mi się kojarzy. Ale po co zawracać sobie tym głowę, ważne, że danie jest smaczne i pożywne. Idealnie nadaje się na późne śniadanie, ale też na kolację Szef Gordon serwuje cztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka czerwonej
Kuchnia w opałach
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 199Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów
IMPRESJA SMAKU
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 286cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków
Magiczna kuchnia Darii
Blondies 205Blondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje
Kulinarna rozmowa
Sól waniliowa 200cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie do wypróbowania tego połączenia smaku i aromatu. Składniki: - 110g drobnej soli morskiej- 1 laska wanilii Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż cienkim, ostrym nożykiem. Rozkładamy i „zdejmujemy” końcówką noża ziarenka wanilii. Sól wsypujemy
mojewypiekiinietylko