Dziś przepis autorski wspomagany marchewkami przepisu Gordona Ramsaya - mojego mistrza! :) Polędwica wieprzowa to naprawdę szlachetne mięso, nie jadam go często, ale uważam, że gdy już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli(...)pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Glazurowane w miodzie marchewki: 5-6 średniej wielkości marchewek 25 g masła 1 łyżka płynnego miodu sól i pieprz Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Niedzielne przysmaki". W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy obrane wcześniej marchewki. Gotujemy je przez ok. 7-9 minut, do miękkości. Po tym czasie marchewki odcedzamy
Cooking MonsterKlopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki
Kuchcik gotujesoki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran razem z Magdą Gessler wytknęli jednej z uczestniczek „wielki(...)wywołało niemałą kłótnię z uczestniczką i wielką wrzawę w internecie , bo kładzenie kaczki na zimną patelnię jest bardzo popularne obecnie), postanowiłam wybrać opcję pośrodku (a dokładniej, tą bliżej opcji Gordona) i swoje piersi z kaczki kłaść na lekko nagrzaną patelnię (co oczywiście nie oznacza smażenia na małym ogniu). A Wy jak kładziecie piersi z kaczki? Na zimną czy na rozgrzaną
Moja Delicjaszczypiorkiem, czy kiełbasą, mama lubi ją z kurkami i wydawałoby się że wie o niej wszystko. Ostatnio przekonała się jednak że tak nie jest obejrzała film Gordona Ramseya, na którym on robi jajecznicę i co? Okazało się że mama nauczyła się od niego kilku istotnych i pożytecznych rad. Dzięki nim nasza jajecznica okazała się zdecydowanie(...)bazarku) masło łyżka śmietany sól (nie solimy jajek od razu, tylko doprawiamy ją dopiero na sam koniec) szczypiorek opcjonalnie do posypania jajecznicy Przygotowanie: Na zimną patelnie dajemy kawałek masła. Gordon wbija od razu jajka na patelnię, mama jajka wbija najpierw jajka do garnka i lekko miksuje. Dzięki temu są bardziej puszyste, a im bardziej puszyste tym bardziej
Lili w kuchniteż swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych, prowadzony tym razem przez Gordona Ramsaya. Bardzo lubię jego kuchnię, prostą i finezyjną jednocześnie, jego mocny charakter widać niejednokrotnie na talerzach, które serwuje. Jego naleśniki są zaś pyszne, cieniutkie i delikatne, cudownie puchate, pasujące zarówno(...)serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko z jajkami zmiksować, aż zaczną się lekko pienić, wsypać partiami mąkę, cały czas miksując (bądź ubijając
Przepysznik - BLW i nie tylkoMój gastronomiczny idol Gordon Ramsay wziął sobie za cel uświadomić ludziom, jak ważna jest celebracja niedzieli. Większość ludzi w ten dzień nie pracuje, ale zamiast spędzić popołudnie przy wspólnym stole umacniając więzi, woli posiedzieć przed komputerem lub zjeść na mieście. Podobnie jak Gordon uważam, że niedziela jest od tego, żeby spędzić czas w gronie najbliższych. Przygotować smaczny obiad, zrobić deser
W poszukiwaniu inspiracjiBlueberry Corner by "jagodzianka" Przepis na te wspaniałe, chrupiące naleśniki zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsay’a „JUST DESSERTS”. Książkę z osobistą dedykacją od Gordona dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Crepes (naleśniki) z domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerresztki wolnych chwil, które pozostają skupiamy się na naszym nowym współlokatorze, o którym mówiliśmy już kilkukrotnie na Facebook'u - mały, rudy i niezły rozrabiaka - na imię mu Gordon! Imię ma wpasowane idealnie! W kuchni spędza chętnie czas z nami i uwielbia wszystko co związane z gotowaniem i pieczeniem! Smażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta(...)pozostałą czekoladą. Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji i wyszło nam 9 sztuk. A na koniec... nasz Gordon
Plate of JoyKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą (ok. 175g
Moja Delicjazwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska
Moja Delicjatalerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaktóre posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze. Nic prostszego :) Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g) mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego
Moja Delicjaowoców możemy mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas wyciągamy je z zamrażalnika na blat kuchenny, aby w temperaturze pokojowej rozmroziło się do rana. Przepis zaczerpnięty z książki „Christmas with Gordon” The post Mandarynkowe ciasto świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja