Następnie zdejmij kaszę z ognia i odstaw do przestygnięcia. Kiedy nie jest już gorąca, dodaj do niej siekaną zieleninę – koperek lub pietruszkę. Wymieszaj. Na koniec wbij do kaszy jajko i szybkimi ruchami rozprowadź po całości. Krok 6 Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Nadziej gęś. Jeśli kasza jest chłodna najlepiej zrobić to po prostu ręką. Do 4,5 kilogramowej gęsi(...)takich defektów. Po nafaszerowaniu zaszyj gęś. Można to zrobić przy użyciu dużej igły i nici, albo wykałaczek i bawełnianego sznurka. Wykałaczkami przekłuj skórę po obydwu stronach otworu, przez który faszerowałeś gęś, robiąc coś na kształt drabinki. Szczebelki połącz sznurkiem. Krok 7 Pieczenie. Gęś najlepiej piec w specjalnym naczyniu – gęsiarce. Jest ono dość drogie i rzadko używane więc nie jest
Niedzielny kucharzzazwyczaj rano nie mam ochoty na wydziwianie w kuchni. Też tak masz? Nasypałam więc do thermomixa owsiankę, dolałam wodę, zmiksowałam, przecedziłam - wyszło mleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam nektarynkę. "Mamo, jak Ty to zrobiłaś"? Bezcenne. 1 2 "chcę(...)buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce. Ja zrobiłam a'la po meksykańsku, bo akurat takie miałam składniki. Ale już mam pomysł na kolejne nadzienie. Podwieczorek 17:30 Ciasto z cukinią
lady-och-mistrzyni.blogspot.comszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na I farsz Z przepisu na Paprykę faszerowaną 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Składniki na II farsz salami ogórek kiszony pomidor kukurydza konserwowa ketchup Nie pisze ile dokładnie plasterków salami, połówek plasterków pomidora itp, bo nie wiem(...)ciasto i farszu brakło więc korzystałam z tego co pod ręką. Dodatkowo starty żółty ser do środka bułek oregano do posypania bułek sól do posypania na bułki 1 rozmącone jajko do posmarowania bułek Do szklanki z letnią wodą wrzucamy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie suche składniki dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Jak ciasto będzie już
Piekielna Kuchnia Patiźródłem pełnowartościowego białka. Ciecierzyca w dużych ilościach obniża też ciśnienie i cholesterol oraz sprzyja odchudzaniu. Składniki: 400 g ugotowanej cieciorki 1 mały brok uł 1 mała cukinia 2 cebule 2 jajka 3 łyżki ziaren dyni lub słonecznika 2 łyżki sezamu 2 ząbki rozgniecionego czosnku Przyprawy szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku(...)piec w 180 stopniach przez 30-35 minut (w silikonowych foremkach max. 30 min) SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na pasztet pieczarkowy <klik> Zobacz tez przepis na faszerowana pęczakiem paprykę <klik
Pora na pora i pomidoraRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej
potrawyregionalneCukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą(...)dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki średniej wielkości 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki kaszy manny 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy 3 duże jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą
Obiad gotowyfaszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Nikt nie jest głodny Dziś(...)ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż
Zasmakuj Kuchnipyszne naleśniki z serkiem mascarpone, które możemy podać na deser lub jako danie obiadowe. Ciasto na naleśniki. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka ok szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju do ciasta Olej do smażenia szczypta soli Składniki na ciasto mieszamy przy użyciu miksera. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając(...)ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania łyżeczkę cukru waniliowego. Połowę śmietany mieszamy delikatnie z serkiem, pozostałą cześć zostawiamy do dekoracji. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem. Składamy w trójkąt i faszerujemy ulubionymi owocami. Podajemy polane czekoladą i przyozdobione łyżką bitej śmietany. Do naleśników z owocami polecam kulkę czekoladowych lodów – Pychota . Smacznego!!! Cieszy mnie fakt, że w wielu miastach, zamiast barów
Kasia i jej kobiecy światoleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony świeży szpinak - mieszamy(...)małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego
dlaSmaQmowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje(...)wydostawać małymi dziurkami:)Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut. Ciasto powinno być pięknie zrumienione.Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe
Słodko-Słony Świat IlonyJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPapryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy 2 sztuki kostka warzywna WINIARY Przygotowanie: Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok 10 minut. następnie odcedzić z wody
Smaczne Potrawyzetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie(...)pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny”). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - pół awokado (ok. 70 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy(...)Siekamy szczypiorek. 8. Rozgniatamy żółtka. 9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem. 10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem. Jaja faszerowane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach