Składniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - pół awokado (ok. 70 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy(...)Siekamy szczypiorek. 8. Rozgniatamy żółtka. 9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem. 10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem. Jaja faszerowane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachChoć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony
Zasmakuj Kuchniwapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu naturalnego - owoc granatu(...)wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu
Be Fit Be Strongsmakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka(...)bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniaTen kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Te placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Anitakże techniczne to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Espuma ze szparagów smaczna, samo jajko mogło być nieco bardziej słone, ale to ta pomarańczowa posypka robiła całą robotę! Świeżość szparagów, aksamitne jajko i podkręcający całość cytrusowy aromat - wszystko bardzo dobrze się ze sobą komponowało, a świeże pieczywo dopełniło dzieła! 👌 Danie główne: 👉 Nadziewana przepiórka z foie gras, zielone szparagi i fondant ziemniaczany(...)foie gras, którego fanką nie jestem - i ze względu na metodę pozyskiwania wątróbek, i ze względu na sam smak, gdyż nie przepadam za podrobami. Ale tak właśnie ma smakować faszerowany drób i do kwestii smaku przyczepić się nie mogę, bo to już kwestia gustu. Jedni coś lubią, a drudzy nie. 😉 👉 Placuszki z cukinii, groszku i sera Halloumi serwowane
Cooking Monstermają ładny kolor. Ciekawa jestem czy ciasteczka pomarańczowe z batatów skradną Wasze serca? Składniki: 1 szklanka puree z batatów 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko skórka starta z 1 pomarańczy 180 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)nagrzanym do 170°C i piec przez około 15 – 17 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy Artykuł Ciasteczka pomarańczowe z batatów pochodzi z serwisu Oryginalny
Oryginalny smakświecie .. Ja też się podłączam do tej opinii składniki na około 10 gołąbków : farsz : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula, posiekana drobno , zrumieniona na maśle 2 jajka 2 szklanki, wystudzonego ryżu , ugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki ) 2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu
Ogrodnik w podróżyszklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz, przyprawy do mięsa Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś(...)się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. 4 Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron
PysiaGotuje.plskładniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko
Domowy Smak Jedzeniatemu, no dobra- kilkanaście, że ma w sobie ogrom żelaza, które pomoże wyjść z anemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami. Dlatego #OlejKonwenanse, zerknij na przepis, a później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem(...)łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny) Dodatkowo do pierożków: 2 jajka 2 łyżki mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta drobna do panierowania #OlejWielkopolski rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania Krem z buraków: Buraki dokładnie myjemy. Każdego układamy na odrobinie folii aluminiowej (błyszcząca
Kuchnia w czekoladziemuszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi(...)kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z
potrawyregionalneRobiłam już papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, więc przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę
Kuchnia Ellie