Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać(...)farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule
Kuchnia MagdaLenytwarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała(...)pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy na surówkę . 2. Biały ser dokładnie rozgnieść widelcem, dołożyć kaszę, masło, jajko oraz bardzo drobniutko posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając
Poezja Smaków - blog kulinarnyfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na pomidory faszerowane z dedykacją dla DonPedro Pomidore :) Składniki: 4 pomidory 6 pieczarek ½ cebuli 50 g wędzonego sera (np. oscypek, ser biały wędzony) 4 jaja łyżka masła sól, pieprz(...)szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy miejsce na jajko. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy całość i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Wszystkie posypujemy
Symfonia smakowapraskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku gdy widzimy, ze ser jest za sypki, dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 6. Nasza podstawowa masa serowa już jest gotowa(...)cynamonem, to do mojej masy serowej dodałam właśnie cynamon. 8. Naleśniki mamy usmażone, masę serow ą także zrobiliśmy - pora nam wiec przystąpić do faszerowania naleśników. U mnie w domu naleśniki z serem składane są zawsze w chusteczkę, tak wiec pokażę jak właśnie
Kulinarnie z Polką na KresachZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalneCukinia jest jednym z tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem U siebie w domu z cukinii robię bigos, cukinię faszerowaną, cukinię panierowaną, placuszki, piekę chleb, gotuję zupę. Jakby się nad tym zastanowić, ilość i różnorodność dań jakie można z niej przygotować naprawdę jest długa. Dzisiaj robię panierowane krążki z cukinii, smażone(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża cukinia 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos: 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar) 5 dkg sera Stilton 2 ząbki czosnki 2 łyżki majonezu Cukinię obrać ze skórki, pokroić
mecooksTortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim i chyba właśnie to sprawia, że trudno jej nie lubić, skoro to co lubimy możemy do niej włożyć, zapiec i schrupać. Tradycyjna tortilla to wytrawne danie, dziś jednak postanowiłam złamać ten schemat i przygotować(...)śniadaniem dzień z pewnością będzie udany. 2 szt tortilli 150 g białego sera mielonego (może być z wiaderka) 3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz 1 jajko karmelizowane płatki: ½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka dodatkowo: 2 łyżki płynnego miodu
Jadło i czytadłokalendarzu. Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa.Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity starter nie tylko w październiku.Czas przygotowania:30 minutPorcje(...)pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki mąki z pełnego przemiału,½ szklanki piwa,1 jajko,2 łyżki oliwy,Pieprz,Gałka muszkatołowa,wodaPrzygotowanie: Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki
SzczyptaSmaQTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotleciki z pieczarkami Smażone kotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią(...)farszem i wszystkie to pozycje przypadły nam do gustu. Dziś przyszedł czas na pyszne kotleciki z pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Pieczarki
Blog z ApetytemJuz kolejny raz rusza Ziemniaczany tydzien. Ja osobiscie bardzo sie ciesze z tej jesiennej edycji, a to dlatego, ze gotowanie o tej porze roku rozni sie
Przysmaki Karolkiprzepadacie za nimi ze względu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny. Tanim kosztem wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, które z powodzeniem może stanąć(...)efekt końcowy jest fenomenalny. Zaskoczycie swoich domowników i gości. Gwarantuje! Składniki: 12 skrzydełek 1 papryka 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 jajka około 3 szklanek płatków kukurydzianych mąka do panierowania sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Jeśli zamierzacie przygotować skrzydełka na obiad, radzę wyciągnąć kości ze skrzydełek
na moim stole...odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim. Żołądek pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz). Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać(...)gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
królestwo garówdzisiejsze przepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które zostały Wam z obiadu. Szykując dania zdecydowałam się na oliwę GranFruttato od Monini, ponieważ ma ona wyrazisty, owocowy(...)szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku 2 kulki (250 g) mozzarelli, można zamienić na mozzarellę tartą lub inny ser 8 suszonych pomidorów 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 2 łyżki posiekanych listków bazylii i/lub natki pietruszki sól, pieprz oliwa Monini GranFruttato do smażenia Przygotowanie kotletów ryżowych: Ryż ugotuj w osolonej
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam
potrawyregionalne