fasola - 7342 przepisów (strona:299/490)

Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 111

Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut, następnie zdjąć papier z kulkami i dopiec kolejne 7-8 minut. Wystudzić. Nadzienie jogurtowe 600 ml jogurtu greckiego  3 jajka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tortille pszenne 123

Tortille kojarzą się z kuchnią meksykańska z burrito, taco czy quesadillas.  Zastosowanie zależy tylko od Waszej wyobraźni. Mogą być w daniu głównym z mięsem, fasolą i warzywami, lub jako ciekawa przekąska. Podgrzewane na grillu i zawijanie w nie chrupiące kiełbaski to już prawie klasyka w angielskim barbecue. Są niedrogie, praktycznie w każdym sklepie, ale idąc tropem Kasi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowa tarta z kremem malinowym 158

formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika

Anielskie wypieki
Tarta z rabarbarem 117

zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. wypełnienie: Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów

Bon appetit mon amie
Sałatka z bobem i rzodkiewką 125

bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina inne rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca. Młody bób spokojnie można jeść na surowo, bez zdejmowania łupinek. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Bób, jak większość strączkowych zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 213

ręką. Składniki na 1 sporą porcję: kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść

Even Better Food
Humus z aquafabą bez oleju 168

oleju, a teraz humus?” Nie, nie mam, ale lubię testować i eksperymentować, na sobie i swojej rodzinie W każdym razie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! Składniki: 240 g fasoli z puszki (1 puszka) 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka) 2 ząbki czosnku świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki

Lamarida.pl
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 115

bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina inne rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca. Młody bób spokojnie można jeść na surowo, bez zdejmowania łupinek. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Bób, jak większość strączkowych zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz drobiowo-warzywny 184

ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany

Wanilia i Kardamon
Soczewica czerwona na ostro 152

wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej

Lamarida.pl
Domowy wegański majonez 131

musztardy) staje się majonezem A wszystko za sprawką aquafaby, która jest bazą do wykonania tego wegańskiego majonezu! A co to jest aquafaba? To płyn pozostały z gotowania ciecierzycy albo fasoli, innymi słowy woda z puszki ciecierzycy. Wcześniej wylewałam ją nie zdając sobie sprawy, że dopuszczam się wielkiego marnotrastwa! Aquafaba ma nawet swoją stronę internetową , z której można dowiedzieć się więcej

Lamarida.pl
Domowy zakwas na barszcz czerwony 110

lodówki lub do pojemników i mrozimy. Przy podgrzewaniu zakwasu pamiętamy, żeby go nie zagotować bo straci kolor. Podajemy solo (podobno bardzo zdrowy taki surowy ukiszony barszcz) albo z gotowaną fasolą. Smacznego! Artykuł Domowy zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 123

zdanie, które niestety przeczy zakończeniu :( dowolny dla... We dwoje Książka sir Juliana Fellowesa pt. "Czas przeszły niedoskonały" przypomina mi nieco rozwodzenie się w monologu Wiesława Myśliwskiego ("Traktat o łuskaniu fasoli", "Kamień na kamieniu", "Ostatnie rozdanie" itp.). Niezwykle bogaty Damian Baxter jest bardzo chory i jego dni są policzone. Niedawno otrzymał anonimowy list od dziewczyny, z którą się kiedyś spotykał. Wynika

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak ugotować bób 138

nagłym obżarstwie bobem – organizm nie jest przyzwyczajony do strączków i nie umie sobie z nimi poradzić. Jeśli jednak zostaną włączone do codziennej diety, to żadna porcja bobu czy fasoli nie będzie już straszna. W dzisiejszym wpisie chcę Wam pokazać jak ugotować bób , aby był pyszny i łatwiejszy do przetrawienia. Tak wygląda woreczek bobu. Zazwyczaj są to kilogramowe woreczki wypełnione

Blendman
Tarta fistaszkowa ze śmietaną karmelową 110

włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Cukier wsypać

królestwo garów