fasola - 7342 przepisów (strona:303/490)

Quiche z pora z pieczarkami 119

ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na 24 cm ceramiczną formę. Na to kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy. Pora myjemy i drobno kroimy dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą

Delusional Trine
Pieczone ziemniaki z cukinią 150

zasiadamy w towarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem. W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników - ba! dodajcie coś od siebie - pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo - szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów - to także więcej witamin! Macie

Zasmakuj Kuchni
Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie) 227

sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut). Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy przez

Słodkie okruszki
Sałatka z jajkami 3508

ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu 1/2 czerwonej papryki pęczek szczypiorku garść kiełków fasoli – opcjonalnie sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy lub przepuszczamy przez kratkę do jarzyn. Oczyszczone marchewki gotujemy

Smaki Na Talerzu
Tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą 156

delikatnie nawiń na wałek  i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub  specjalnymi  kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 15 minut

Wylizany Rondel
Tarta o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem 168

Wyjmij ciasto i rozwałkuj je tak, by pasowało do kształtu Twojej formy do pieczenia tart. Rozgrzej piekarnik do 180°C Ciasto wyłóż folią aluminiową i dociśnij suchą fasolą (lub np. 2 woreczkami ryżu). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Składniki CIASTO 125 g masła 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody

Eat me! Fit me!
Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 200

łyżki jogurtu naturalnego pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka 2-3 małe pomidorki *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy nasz ser koryciński (u mnie z czarnuszką

Słodkie okruszki
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 162

Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego regionu. Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia.      Krupiak, jak mówią

Moja Książka Kucharska
Placuszki z batatów z chili con carne 187

papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek

Czerwień i błękit
Tarta z mięsem mielonym 115

ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce

Smak mojej kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 124

wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.   Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy

Smak mojej kuchni
Tartaletki z pieczarkami 114

podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami, podpiekamy 10 minut, zdejmujemy obciążanie i pieczemy jeszcze 10 minut. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, z pozostałęgo ciasta możemy wykroić dowolne kształty i ułożyć na farszu

Smak mojej kuchni
Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa 146

delikatnie nawiń na wałek  i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi  kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij

Wylizany Rondel
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 136

pomidor  pieprz  kilka gałązek świeżej kolendry  1/2 łyżeczki cukru  1 duży ząbek czosnku  1 łyżka oliwy DODATKI:  sok z połowy limonki  sól  1/2 puszki kukurydzy  pieprz  1/2 puszki czerwonej fasoli  200 g mixu sałat  kiełki rzodkiewki - opcjonalnie  oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być

Kuchnia od dwojga
Masala dosa 120

zdecydowanie bardziej pożywne. Dla mnie jako sportowca lubiącego w dodatku podróżować, ich wartości odżywcze oraz praktyczna forma są nieocenione. Osobiście użyłem soczewicy, ale równie dobrze można użyć innych nasion - fasola, groch, bób. Do czego kiedyś, z pewnością, wrócę na łamach tego bloga :) Pieprz ziołowy, którego użyłem, najbardziej przypomina mi mieszankę przypraw, która zazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale

Kryzysowa Książka Kucharska