fasola - 7342 przepisów (strona:303/490)

Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 209

łyżki jogurtu naturalnego pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka 2-3 małe pomidorki *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy nasz ser koryciński (u mnie z czarnuszką

Słodkie okruszki
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 175

Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego regionu. Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia.      Krupiak, jak mówią

Moja Książka Kucharska
Placuszki z batatów z chili con carne 201

papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek

Czerwień i błękit
Tarta z mięsem mielonym 120

ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce

Smak mojej kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 130

wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.   Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy

Smak mojej kuchni
Tartaletki z pieczarkami 120

podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami, podpiekamy 10 minut, zdejmujemy obciążanie i pieczemy jeszcze 10 minut. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, z pozostałęgo ciasta możemy wykroić dowolne kształty i ułożyć na farszu

Smak mojej kuchni
Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa 151

delikatnie nawiń na wałek  i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi  kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij

Wylizany Rondel
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 142

pomidor  pieprz  kilka gałązek świeżej kolendry  1/2 łyżeczki cukru  1 duży ząbek czosnku  1 łyżka oliwy DODATKI:  sok z połowy limonki  sól  1/2 puszki kukurydzy  pieprz  1/2 puszki czerwonej fasoli  200 g mixu sałat  kiełki rzodkiewki - opcjonalnie  oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być

Kuchnia od dwojga
Masala dosa 124

zdecydowanie bardziej pożywne. Dla mnie jako sportowca lubiącego w dodatku podróżować, ich wartości odżywcze oraz praktyczna forma są nieocenione. Osobiście użyłem soczewicy, ale równie dobrze można użyć innych nasion - fasola, groch, bób. Do czego kiedyś, z pewnością, wrócę na łamach tego bloga :) Pieprz ziołowy, którego użyłem, najbardziej przypomina mi mieszankę przypraw, która zazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale

Kryzysowa Książka Kucharska
Przepis z czasów wojny! 208

jedzono podczas wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny

Via Gusto
Sernik z borówkami 142

lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia

Delusional Trine
Mini serniczki z rukolą i suszonymi pomidorami 177

Wykładamy ciastem kokilki, za pomocą widelca nakuwamy ciasto i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. 6. Po wyjęciu z lodówki, okrywamy ciasto folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), obciążamy fasolą i pieczemy 10 min w 180 st. C. Po tym czasie zdejmujemy folię wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 min. 7. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. 8. Wszystkie składniki

Podwójnaporcja
Wigilia z Dietą Rozdzielną 151

białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii  (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie  to 16:00, 17:00, a u innych dopiero

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Short: Woda z Cytryną - Ile i kiedy? 145

Przed Posiłkiem białkowym I tu pojawia się dodatkowy wątek czyli kiedy pić, a  kiedy nie! Nie ma przeciwwskazań co do picia przed posiłkami białkowymi: jajka, mięso, wędliny, czerwona fasola... itd. W tym przypadku szklanka wody przed posiłkiem białkowym byłaby wskazana.      Przed i po posiłku węglowodanowym Tutaj trzeba byłoby się wstrzymać i na 1 godz. przed posiłkiem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 110

nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć (aby nie urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec na lekko złoty kolor (pamiętajmy ze tarteletki będziemy piec drugi raz ). Temperatura 180 stopni około 10 do 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Między czasie ubić białka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania