fasola - 7342 przepisów (strona:294/490)

ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ 132

pieczenia.   Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem. * Jeśli wolisz, przykryj ciasto papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, po czym zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min. Przyznaję

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasztet grzybowo grochowy. 124

też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu 1 i 0,5 szkl fasoli  czarne oczko Skworcu 5 łyżek mąki migdałowej Skworcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku Skworcu sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka Skworcu

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów 164

kanapkami, bo to minimum wysiłku. Wtedy właśnie najlepiej sprawdzają się pasty. Są one dla mnie znakiem równości pomiędzy zdrowym jedzeniem a minimum czasu i […] Artykuł Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów 164

kanapkami, bo to minimum wysiłku. Wtedy właśnie najlepiej sprawdzają się pasty. Są one dla mnie znakiem równości pomiędzy zdrowym jedzeniem a minimum czasu i […] Artykuł Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Ciasto z cukinii i kokosu 129

cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu  Aromat , kto jeszcze nie widział  to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?  A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z kremem cytrynowym i figami 150

średnicy około 35 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min. Następnie ciasto oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru

Słodkie inspiracje
MUFFINKI Z ... BURAKA (wegańskie) 179

moim ostatnim wpisem pojawiły się pytania o ciasto z buraka. Myślę, że najfajniejszymi warzywami do wykorzystywania w słodkich wypiekach są właśnie buraki, a także cukinia i czerwona fasola. Poniższy przepis to taka najprostsza wersja buraczkowego ciasta czekoladowego :) Gdy gotuję buraki do obiadu, zawsze wrzucam do garnka o kilka sztuk więcej, żeby mieć do słodkości. Czytaj więcej

Kasia Sarna
ciecierzyca po bretońsku 154

sycących dań. Idą chłodne dni i zazwyczaj przygotowywałam wtedy od czasu do czasu fasolkę po bretońsku w wersji błyskawicznej ( tutaj ) lub standardowej ( tutaj ). Tym razem pomyślałam, że zamiast fasoli dam ciecierzycę. I to był strzał w dziesiątkę. Potrzebujemy tylko kilku składników i szybkie danie mamy gotowe.  Składniki: puszka ciecierzycy 1 laska kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 1 cebula 1 puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
Sałatka ziemniaczana z jajkiem 117

Sałatka dobra dla każdego, kto lubi proste i smaczne dania. Potrzebujemy ugotowane ziemniaki, ugotowane jajka, cebulę, puszkę fasoli, puszkę groszku, sól i pieprz do smaku, majonez - może być domowy   majonez domowy w 10 s   Produkty obieramy, odsączamy, kroimy, siekamy... W kostkę, piórka, plastry...jak kto lubi. Potem warstwami lub nie układamy w misce... i ozdabiamy, dekorujemy. Następnie schładzamy

chleba naszego
KAWAŁEK AZJII NA TALERZU - MAKARONA'LA PAD THAI 138

Tajlandii na talerzu.  Przepis dla jednaj osoby makaron ryżowy (moczymy wg przepisu na opakowaniu) garść krewetek  duża garść warzyw (u mnie mieszanka do woka -papryka, kukurydza, cebulka, fasola, marchewka) czosnek, duuuużo czosnku sos do Pad Thai Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Po chwili łączymy go z krewetkami. Smażymy chwilkę razem. Dodajemy warzywa oraz sos wg uznania

BezglutenowaIzabela
Tarta z jeżynowym kremem 159

formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika

Anielskie wypieki
Fasolka szparagowa z grzybami leśnymi 155

się niżej użyłam ostatniej w tym roku partii świeżej fasolki szparagowej. Danie podałam na 2 sposoby - w wersji łagodnej i ostrej. Składniki (na 2-3 porcje): ok. 30 dag fasoli szparagowej ok. 30 dag grzybów leśnych (różnokolorowych, więc u mnie: podgrzybki, borowiki, nimki (w innych regionach zwane niemkami, a ich właściwa nazwa to płachetki zwyczajne), zajączki) kopiasta łyżeczka ostropestu odrobina

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki serowe z matchą 136

czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą.  Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. masa serowa: Ser przeciśnięty przez praskę łączymy z jajkiem, cukrem,śmietaną , mąką i herbatą matcha. Przelewamy na podpieczone babeczki i wstawiamy

Bon appetit mon amie
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 103

powszechnie zamienia znane nam do tej pory składniki na inne, że o kryzysowej, jaka ja preferuje to nie wspomnę. Dlatego będę bronił nazwy burger zarówno w przypadku tych z fasoli jak i tych z psa. Śmieszą mnie te wszystkie teksty, że burger nie może być z tego czy tamtego, bo większości tych "obrońców tradycji" burger z wieprzowiny

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa jarzynowa z kalarepką 117

Składniki : 1 kalarepka i cebula 4 ziemniaki, 2-3 ząbki czosnku 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera mały kawałek buraczka czerwonego garść żółtej fasoli sól, pieprz mielony i ziarnisty liść laurowy, papryka ostra mielona olej do smażenia , ewentualnie śmietana Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić, cebulę seler i buraczek  pokroić w drobną kostkę Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce

Proste Potrawy