fasola - 7342 przepisów (strona:304/490)

Quiche z brokułem i fetą 136

klei się do wałka). Wyłożyć do natłuszczonej formy, nakłuć widelcem. Położyć folie aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi, lub suchą fasolą. Jeśli nie macie nic pod ręką, upiec nie obciążając. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i ponownie podpiec na lekko złoty kolor. Poukładać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Quiche Lorraine 127

malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut.  Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę.  Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.  Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut - uważając aby nie spiec boków. Boczek pokroić ( użyłam wędzonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Egzotyczny kurczak pieczony 151

jest nieco wymagające, ale wierzcie mi - warto! Kurczak jest gotowy i smakuje niezwykle!      Ja swojego podałam z puree i prostą sałatką z ryżu, czerwonej fasoli i kukurydzy, ale pasuje do niego też kokosowy ryż i inne nieco "egzotyczne" dodatki. Smacznego

Cooking Monster
Pieczona kasza gryczana 224

mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów

Blendman
Cebulowy "smalec". 163

Przygotowana przeze mnie pasta cebulowa jest "wege-alternatywą" dla tradycyjnego smalcu. Zaraz obok  smarowidła z białej fasoli , które swego czasu także gościło na naszym blogu. Bardzo lubię tego typu rozwiązania, które na zwykłą, czasem nudną kanapkę, rzucają nowe światło ;) Cebula po obróbce termicznej łagodnieje, przez co pasta nie przytłacza nas swoim smakiem. Oczywiście pozostaje on wyraźnie cebulowy, ale jednak

zadanie-gotowanie
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 227

lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, nałożyć papier na ciasto i obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 15 min., następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko 30 g cukru z wanilią

Słodkie inspiracje
Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami 151

większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar ciasta. Schłodzić kolejne 30 min. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki do obciążenia, fasolę, ryż, groch, etc. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, następnie usunąć papier i obciążenie, zmniejszyć temp. do 190 st. C i piec jeszcze 10 min. Wystudzić

Słodkie inspiracje
Wege fasolka po bretońsku 146

dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka

kulinarne odsłony pati
Budyń z kapusty? – przepis z czasów wojny! 202

jedzono podczas wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny

Via Gusto
Różowa sałatka śledziowa 145

ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia. Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez kremowy miksujemy z niecałą łyżką musztardy i z pieprzem. Próbujemy, przyprawiamy i wlewamy majonez do sałatki. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
New York cheesecake 153

lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia

Delusional Trine
Błyskawiczny piątek - Fasolowe browni od Laury 138

przygotować, bo szukałam przepisu na zdrowe ciasto. I to ciasto jest słodkie ale bardzo zdrowe. Musicie koniecznie je spróbować! Szczególnie gdy robi się je błyskawicznie ! Składniki : * 2 puszki fasoli czerwonej  * 4 jajka * szklanka ksylitolu  * 2 banany  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  * 3 łyżki kakao * 3 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać

Magiczne Życie Marty
Sałatka z buraczkami i fasolką szparagową 235

Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę

Ugotować
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 274

jakimi dodatkami tartę przygotowujemy. To już w  późniejszych przepisach na blogu, aby jednak tu za bardzo nie pomieszać   Ciasto przed podpieczeniem przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą lub ryżem, aby za bardzo nie urosło. Wykonanie w Thermomix: Do naczynia dodajemy mąkę, sól i masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) oraz żółtko. Wyrabiamy 40 sekund, przycisk INTERWAŁ

gutfut
Grochówka z grzybami 202

pszennej  3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania