tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje) 250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz(...)wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy). Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut. Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem
Di gotujeteż by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1-3 papryczki chili drobno posiekane 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane(...)paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje. Chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej 1. Cebulę(...)paprykę i papryczki drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, paprykę i cebulę. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i marynowane papryczki. Dolewamy trochę passaty. Dusimy jeszcze 5 minut. 2. Do pozostałej passaty dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę
Szefowa kuchnipikantnego jedzenia ta zupa była prawdziwym odkryciem! Już nie mogę się doczekać jak ugotuję ją ponownie 😊 Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis: 400 g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Puszka pomidorów (pokrojonych, bez skórek) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)zupę rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy mięso mielone, cebulkę i smażymy, aż mięso się zarumieni. Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku w proszku i zalewamy 1,5 litrem wody . Gotujemy przez 1 godz, aż zupa trochę zgęstnieje. Pod koniec solimy
Kuchnia Łukaszasprawami naprawdę istotnymi. A oto lista zatwierdzonych przepisów z odnośnikami do nich: Miodowa fasola z rozmarynem autorka: tofka | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka(...)PIECZAREK I SOCZEWICY autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodziepuszka groszku konserwowego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * 300g ugotowanego makaronu * zielony ogórek * czerwona papryka * czerwona cebula * koperek * sól, pieprz * 3 łyżki majonezu Przygotowanie : Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, groszek, fasolę i tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać makaron i majonez. Wymieszać
Magiczne Życie Martystudniówki zajmują mi większość czasu, w chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś na szybko, a o zdjęciach nie ma nawet mowy. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) łyżka sosu sojowego łyżka sezamu przyprawy: słodka papryka, czarnuszka, czosnek granulowany,pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 15 min w niewielkiej ilości wody do momentu wchłonięcia całego
healthy dreamsdomowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka kilka gałązek świeżego oregano świeżozmielony pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni(...)dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut. Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę, dusimy kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką. Podajemy z ryżem lub domowymi tortillami. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu, większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki(...)Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion. Całość mieszam, zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Dodaję ser żółty, gotuję jeszcze
JejKuchniaoliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 szklanka posiekanej cebuli 300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk) 1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki 1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki 1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki) 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku) 1 łyżeczka mielonego(...)oryginale 2 łyżki) 2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów krojonych (z kartonu) 450 g przecieru pomidorowego 450 g fasoli z puszki 450 g czarnej fasoli z puszki 450 g czerwonej fasoli z puszki 2 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy) ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów) 1/4 szklanki
Sto kolorów kuchniPożywna sałatka pełna witamin. Z pełnoziarnistym pieczywem lub bagietką stanowi lekkie danie główne Składniki 2 filety z piersi kurczaka ( po ok. 20 dag ) 1 średni ananas 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 80 ml rosołu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny(...)następnie usmażyłem ok. 4 min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok. Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem. Cebulę pokroiłem na cienkie plasterki . Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem
R'n'G Kitchenzbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki(...)paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie. Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, płatkami chili oraz solą. dodajemy odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy śledzie i delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują drugiego dnia
Bajeczna Kuchniatylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy(...)mięsem ale wrzucając kilka minut później. Przekładamy do głębokiego garnka, ja od razu zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni. Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotujemy około 30 minut
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki potrzebne do przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia(...)paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość mieszam, doprawiam do smaku i duszę jeszcze przez około 5 minut żeby smaki się wymieszały
Gotuj Się Kto Możesłoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej fasoli Pół puszki kukurydzy Pomidor Czerwona cebula 2 kulki mozzarelli Przygotowanie Płatki mieszamy w misce z mąką i solą, robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody(...)rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy
Kuchnia w szuwarach