fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:53/215)

SAŁATKA Z PIECZARKAMI 160

Przy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha!   Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony(...)groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora,cebulę oraz pokrojone w kostkę jajka.Doprawiamy solą, dodajemy majonez, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Pikantny gulasz po meksykańsku 162

cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:).  500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka(...)rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez

Szefowa kuchni
Meksykańskie tacos 237

tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw ( bazylia , oregano , pieprz , sól, chilli ), i pomidorów . Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie jak ja zrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana – 100 g – mąka pszenna(...)sól – 1 łyżeczka – papryka / chili FARSZ: – mięso mielone wieprzowe – 500 g – pomidor – 1 szt – fasola ( u mnie biała ) – 100 g – kukurydza – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – cebula – 1 szt – por – 1 szt – sos czosnkowy – sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TACOS: Mąkę

Ostra na Słodko
Tortilla z przepysznym farszem warzywnym - wege i bez glutenu :) 181

mają lekko ostry smak, choć możesz też zrobić wersję łagodną), są mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Po prostu pycha! 😋 Składniki (4 toritlle): 2 garści świeżego szpinaku  1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk) 1 cebula 2 ząbki czosnku  1/2 czerwonej papryki  2 łyżki koncentratu pomidorowego  awokado  1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk) 1 łyżka oleju(...)podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut.  Kolejno dodaj przyprawy, fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli występuję nadmiar wody podkręć gaz i gotuj bez przykrycia w celu jej odparowania.  Warzywne tortille lekko zwilż wodą

Zdrowie na języku :P
Szybka sałatka warzywna. 278

goście. A my chcemy im coś podać do zjedzenia.., tylko co przygotować na szybko? A no mam pomysł na ekspresową sałatkę. Zapraszam! Składniki; 1 słoik selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z dodatkiem chili 3 ogórki konserwowe 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)Przygotowanie; Seler i fasolę  przelać wodą i odsączyć. Kukurydzę wystarczy tylko odsączyć na sitku. Warzywa wkładamy do miski. Cebulę a także ogórki kroimy w drobną kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru wody, dorzucamy do warzyw. Jajka kroimy tez w kostkę i wrzucamy do reszty. Doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i musztardę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas aby smaki się

Radość kipiąca uśmiechem.
Brownie z fasoli *BEZ CUKRU, BEZ MĄKI* 134

które mogę jeść codziennie i o każdej porze! Idealne dla wszystkich, którzy unikają cukru i białej mąki. Klasyczne brownie z fasoli polecam dla wszystkich! Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 jaja 2 banany 2 łyżki kakao lub karobu aromat  Sposób przygotowania: Do misy blendera umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez

Truskawkowa Fiesta
Kotlety z fasoli i jarmużu 152

czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego! Kotlety z fasoli i jarmużu KOTLETY Z FASOLI I JARMUŻU  Na 4 kotlety:    1 puszka czerwonej fasoli    1 cebula    1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany)    4 łyżki mąki kukurydzianej    sól    cząber    czosnek staropolski

peggiwkuchni
Zupa meksykańska. 137

Składniki: 400 g Pomidorów krojonych bez skórki z puszki 400 g fasoli czerwonej konserwowej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli czerwonej 1 szklanka wody Chili pieprz cayenne, natka pietruszki, sól 1/2 papryki czerwonej Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka, fasolę odcedzamy i dodajemy do pomidorów - zalewamy wodą, doprawiamy do smaku(uważać z chili żeby nie było

Moje-pitraszenie
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 189

dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą(...)dodajemy pieczarki. Po chwili dorzucamy fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu

BaRepas
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu 214

ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki czerwonej fasoli 2 torebki ugotowanego i przestudzonego ryżu 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki lub słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 czerwonej cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub sosu sojowego bezglutenowego) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Fasolę odcedzić, zblendować na jednolitą masę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Do miski przełożyć zblendowaną fasolę, ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Lepić kotleciki. Tak przygotowane kotleciki układać

Fabryka pomysłów
Chili con carne (wolno gotowane) 147

Składniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli 500 g wołowiny 1 cebula 1 marchewka 1/4 selera (ok. 100g) 2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżeczka oregano 2 papryczki chipotle w sosie adobo * 1 laska cynamonu 1 łyżeczka nasion kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 600 g pomidorów(...)puszki sól i pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy ryż Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę

Pełny talerz
Meksykańskie kukurydziane gofry z Ramą z olejem z awokado i nutą limonki 154

łyżce piany, aż do skończenia. Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. (Ale lepiej będzie jeść prosto z gofrownicy). Przygotuj sałatkę: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 papryczka chili  250 gram pomidorków koktajlowych  1 sztuka czerwonej cebuli garść świeżej natki kolendry 1 sztuka awokado 1 sztuka limonki(...)łyżki oliwy Papryczkę chili i cebulę posiekaj drobno. Fasolę i kukurydzę przełóż do miski. Dodaj pomidorki, awokado, papryczkę, cebulę. Skrop limonką i oliwą. Wymieszaj. Całość posyp natką kolendry

AZgotuj!
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 216

chwalę , tylko pokazuję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej ) 1 puszka czerwonej fasoli 4-5 ogórków konserwowych kawałek kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula – mała czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest najsłodsza i chrupiąca sól sos : 3 łyżki słodkiego sosu(...)zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy . Tak samo odcedzamy z zalewy kukurydzę i tuńczyka . Następnie w dużej, przejrzystej misce układamy warstwę kapusty pekińskiej ( lekko solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy tartym serem i szczypiorkiem

Ogrodnik w podróży
Muffinki z czerwonej fasoli z porzeczkami 152

puszka czerwonej fasoli* 2 eko jaja dojrzały banan 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 100 ml oleju rzepakowego 5 łyżek ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia porzeczki  Odsączyć fasolę, wbić jajka i pokrojonego banana. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Wrzucić garść czerwonych porzeczek i delikatnie przemieszać. Masę wylać do wyłożonych papilotek i wkładamy do formy na muffinki(...)Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. *Zamiast fasoli można użyć mąki np. ryżowej pełnoziarnistej

AZgotuj!
Wegetariańskie "burrito" 241

łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone  jedna papryczka chili  cebula  ząbek czosnku  30dag pieczarek  puszka fasoli czerwonej  700ml przecieru pomidorowego  2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i porządnie rozgrzewamy(...)Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka