zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni" . Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci moje opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa upa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog(...)łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju
Czerwień i błękitWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-10 Składniki: 2 nieduże piersi kurczaka, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, mały por (biała i jasnozielona część), średniej wielkości papryka czerwona, duża garść posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju, curry, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne, sól, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Kurczaka(...)słodką papryką. Kurczak ma się lekko zarumienić i pozostać soczysty. Osączam na ręczniku papierowym. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, kukurydzę i fasolę osączam na sicie. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, łączę z majonezem i ketchupem oraz posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaprzygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 2 średnie cebule (około 130 g) 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili lub mielona papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej(...)zupy meksykańskiej: Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 łyżki mleka 5 jaj łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao łyżka jogurtu naturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5 łyżek stewii łyżeczka sody 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% płatki migdałów 2 łyżki mąki kokosowej Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki
Mango Papajawięcej niż 5-10minut, a potem możemy już tylko rozkoszować się jej pysznym smakiem :) Polecam zabranie sałatki na drugie śniadanie do pracy lub szkoły! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki kiszone 1-2 papryki czerwone 2 łyżki majonezu (można ewentualnie dołożyć) papryka słodka papryka ostra pieprz ziołowy sól Wykonanie(...)Kiszone ogórki pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie słupki, a następnie w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączyć na sitku z zalewy. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. W salaterce wymieszać warzywa z tuńczykiem i majonezem. Przyprawić sałatkę do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Smacznego
MyCookBook.plpóki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, oregano - oliwa z oliwek do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem(...)mięso będzie usmażone, na patelnie wlać przecier pomidorowy. Ja robię to stopniowo, ponieważ farsz nie może być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać
Zgrabne Gotowaniewięc już może wiecie co jutro przygotujecie na obiad ;) Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie(...)Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę z puszki oraz dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę zwykłą i chili.Dusić jeszcze ok 5 minut. Tortillę opiec na patelni lub nad palnikiem ( ładnie i szybko stanie się
Z Majeczką w kuchnipowstała inspirowana słoneczną Italią, nie tylko weekendowa, przepyszna i prosta sałatka. Koniecznie do powtórzenia! Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Składniki: 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/3 szklanki białej fasoli z puszki 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki 5 kawałków suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżki startego parmezanu
Moja smaczna kuchniafasoli Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól
Miód i pieprzLunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ½ łyżeczki grysu chili - 120g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry - kawałek awokado
Wegańska kuchnia orientalnajest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości) 1 średnia czerwona cebula sól pieprz Sos czerwony: 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego(...)pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsumie szybki i pyszny obiad. Zapraszam na tortille z burrito. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 puszka pomidorów w puszce (np. Develey ) 1 puszka czerwonej fasoli kilka plastrów ananasów z puszki pokrojone wg uznania puszka groszku zielonego 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę koncentrat pomidorowy do smaku sól pieprz ulubione zioła(...)pokroić w kostkę, przyprawić wg uznania, podsmażyć na oliwie, w głębokim garnku, po chwili dodać cebulę, następnie paprykę, smażyć chwilę, po czym zalać zblendowanymi pomidorami, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę, ananasy i groszek (można dodać odrobinę zalewy z groszku, żeby potem było z czego sos zrobić). Dusić ok 10-15 minut, na koniec przyprawić koncentratem, solą, pieprzem i ziołami. Podawać
Trufelkowowyrazistym i pikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki(...)pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę. Fasolę opłukać wodą. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Majonez wymieszać z ketchupem. Dodać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić
Maślane ciasteczkotakie eksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru(...)makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać
Mango Papajaczyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka pomidorów -2 papryczki chilli -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 czerwona papryka -2 łyżki oliwy z oliwek -100 ml bulionu lub wody -1 łyżeczka oregano(...)płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut. Paprykę umyć, pokroić w kostkę ok 1x1cm. Dodać i dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchnia