świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, dlatego spieszę do Was z kolejną propozycją. Składniki: - 3 pory - 1 puszka groszku - 1 puszka fasoli czerwonej - 8 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki ananasa - majonez - sól i pieprz Przygotowanie: Pory myjemy, kroimy w półkrążki, solimy i odstawiamy aby zmiękły a następnie odciskamy. Groszek, fasolę, kukurydzę oraz ananasa odsączamy. Ananasa kroimy
Zainspirowana w kuchniDobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach. Nikt nie zgadł że składnikiem głównym jest fasola, czyli sukces a do tego tak zdrowego ciasta dawno nie jadłam. Warto upiec na świąteczny stół, posmakuje gościom i domownikom. Mega czekoladowe ciasto
Moje Małe CzarowaniePyszna sałatka z tuńczykiem którego uwielbiam do tego fasola,papryka ,kukurydza,ogórki ... pycha-polecam! Składniki: puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej tuszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym-jak wolicie) czerwona lub zielona papryka średnia czerwona cebulka 3 ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony) 3-4 majonez 2 łyżki ketchupu słodka i ostra(...)papryka mielona sól,pieprz Przygotowanie: kukurydzę,fasolę i tuńczyka,odsączamy z zalewy, cebulkę,paprykę i ogórki kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i ketchupem i doprawiamy do smaku przyprawami Smacznego
Swojskie jedzonkofasola z kapustą Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu. składniki dla czterech osób 250 g czerwonej fasoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 niewielkiej główki kapusty sól, pieprz szczypta cukru szczypta zmielonego kminku 1/3 pęczka szczypioru sposób przygotowania Fasolę
Miód i pieprzdacie mąkę kokosową czy ryżową, czy może zamiast jajka, zmielone nasiona lnu. Tutaj jest dowolność w tych ciasteczka :) Składniki na jedną blachę ciasteczek: 1 puszka białej lub czerwonej fasoli po odsączeniu 1 i 1/2 łyżek mąki kokosowej lub ryżowej 1 jajko lub 1 łyżka nasion lnu 50 g cukru lub ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego lub zwykłego 1 łyżeczka
Gotowanie...to proste !puszka pomidorów 1/2 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszka kukurydzy sól, pieprz, cukier do smaku 3 ząbki czosnku, chilli w proszku do smaku DODATKOWO(...)czosnkowy kapusta pekińska, poszatkowana kolendra lub natka pietruszki do posypania czerwona cebula pokrojona w talarki PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy
Kulinarne Fantazje Mariolisłodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą
Truskawkowa Fiestacały dzień dzisiaj ;) burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan) chleb na zakwasie z żurawiną cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan) dyniowy bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami, potem pestkami dyni (i chyba jeszcze kurczakiem) kuskus(...)groszkiem, fasolą, brokułem i migdałami (vegan
More food, love and dreamspysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu zwracam szczególną uwagę na użyte do niego przyprawy. Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu łyżeczka imbiru szczypta szafranu sól, pieprz masło lub oliwa do smażenia cebulki Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich cały aromat. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę
Pyza i SurówkaSzybkie, proste i smacznie. Fasola, makaron i pomidor. Typowe danie dla osób dbających o formę i zdrowie. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 25g suchego makaronu pełnoziarnistego 3 pomidory śliwkowe 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę oraz myjemy i kroimy
Truskawkowa Fiestaprezentuje, jak wszystkie warstwowe sałatki w szklanej misce, warto ozdobić nią stół na przyjęcie, ale i na co dzień, , bo bardzo prosta i smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 3 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe 2 duże pomidory 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżki keczupu pikantnego pęczek szczypiorku Wykonanie(...)Fasolę opłukać, osuszyć, wyłożyć na dno szklanej miski, posmarować keczupem. Jajka obrać, pokroić w kostkę rozłożyć równomiernie na keczupie. Jajka posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami. Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, wylać na ogórki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, odsączyć sok, wyłożyć na sałatkę. Pomidory posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce
kgwjanczewodzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) 700 g przecieru pomidorowego (passaty) soli, pieprzu, łyżeczki suszonego rozmarynu wody Marchewki, pietruszkę, pora, selera, czosnek i cebulę zalewamy mniej więcej dwoma litrami wody i gotujemy
PichceniomaniaSkładniki: kilka placków wraps tortilla , 400 g mięsa mielonego, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, sól, pieprz cayenne, biały pieprz. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną
Aga w kuchniWarto to swojego jadłospisu wprowadzić strączki oraz jeszcze więcej warzyw i produktów z pełnego przemiału, gdyż w ten sposób dostarczamy jeszcze więcej witamin oraz błonnika pokarmowego. Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 1/4 różyczki brokułu 100g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, a w oddzielnym garnku brokuł. Makaron gotujemy(...)minut, natomiast brokuł ok.5. Fasolę płuczemy pod zimną wodą. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestarzodkiewkę i szczypiorek - wiosenne akcenty. Sałatkę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Polecam zarówno teraz, jak i przez cały rok! Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pęczek rzodkiewki ok. 150 g żółtego sera (np. ementaler) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 5 łyżek kwaśnej śmietany łyżka musztardy sól i pieprz Kukurydzę, fasolę
Czerwień i błękitcukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką
Moja smaczna kuchniatrójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy(...)kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem, na środku robimy kleks z dipu i dookoła układamy nachosy. Smacznego
BaRepas