czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby): 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich
Dobra karmamięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego( lub innego) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą przekrój na pół (wzdłuż ogonka), pozostawiając(...)czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu. Farszem wypełnij upieczone papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym
Gotowanie to kochanieSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✔1 łyżeczka majeranku Tarta ✔350 ciasta kruchego ✔1 mini papryka ✔10 dag wędliny ✔1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche rozwałkowuję i przekładam do foremki np na tartę lub pizzę(...)pomocą widelca robię małe dziurki w cieście. Do osobnej miseczki wlewam przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz odcedzoną fasolę. Mieszam. Przekładam na ciasto. Paprykę myję i kroję w plasterki. Szynkę drobno siekam. Mozzarellę kruszę na mniejsze kawałki. Ciasto posypuję serem, następnie dodaję szynkę i układam plastry papryki. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkiśrednie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy
Kuba GotujeTacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo. Składniki (ok 6 muszelek): 150 gram mąki kukurydzianej 80 gram mąki pszennej 120 ml ciepłej wody łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 jajka kilka liści
e-PrzepisyKulinarneczerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam! Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli
Z miłości do słodkościBurrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli
wyzwania kuchenneprzepisy na sycące i rozgrzewające dania:). Schab, kiełbasa, fasola a do tego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone(...)kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy
Szefowa kuchniweekendu :-) Inspiracja: gotuje bo lubię Składniki: 500 g filetu z indyka 1 czerwona cebula 1 zwykła cebula 3 większe ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów lub 450 g passaty z kawałkami pomidorów 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy
kruche babeczkiPikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie. Kurczak z ryżem po meksykańsku Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli(...)się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały. Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy razem z resztą składników i jeszcze chwilkę podsmażamy
Mania Gotowanianadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łyżki papryki słodkiej 1 litr bulionu warzywno-mięsnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła(...)ziele angielskie liść laurowy garść ugotowanej kasy jaglanej NALEŚNIK: mąka 250 g 1 szklanka mleko Wydojone bez laktozy Mlekovita 1 szklanka wody jajko pół łyżeczki soli Przygotowujemy zupę: Kukurydzę, fasolę oraz pomidory wraz z zalewą z puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu
Kuchnia w oparachcoś ekstra - brownie bez wyrzutów sumienia, tzn. bez dodatku białego cukru, jajek czy mąki. Główny składnik to biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż(...)chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22 cm): 2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g) trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej) 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych) pół szklanki mleczka kokosowego pół szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu
Domowa Cookierenka Agidługo daje uczucie sytości. To idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta, lunch czy do pracy. składniki na 4 porcje woreczek ugotowanego ryżu (100 g ) puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż
Smakowite Daniaszybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta. Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać
Ugotowaćdobroczynnej siarki, selenu czy zestawu witamin A,C,E zawiera ciekawy związek adenozynę o której musicie poczytać!. Bazą naszej sałatki będzie sałata lodowa i aromatyczna rukola dodamy też fasolę czerwoną i kukurydzę konserwową i tu polecam produkty ekologiczne ze względu na częste pochodzenie tych składników z upraw zagrożonych GMO. Sałatka jest lekka i niskokaloryczna, dobra na każdą okazję dlatego(...)Garść fasolki czerwonej konserwowej EKO Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu na to że olej połączy składniki w sałatce) 2/ Siekamy do miski w kostkę sałatę lodową, dodajemy rukolę, kukurydzę i fasolę. Całość doprawimy solą
Kuchnia PROzdrowotna