fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:71/215)

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 126

jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.   (3-4 porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka

Di gotuje
Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru czyli poWeekendowe Lakocie odc.164 173

kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom. Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 131

pomidor  pieprz  kilka gałązek świeżej kolendry  1/2 łyżeczki cukru  1 duży ząbek czosnku  1 łyżka oliwy DODATKI:  sok z połowy limonki  sól  1/2 puszki kukurydzy  pieprz  1/2 puszki czerwonej fasoli  200 g mixu sałat  kiełki rzodkiewki - opcjonalnie  oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna

Kuchnia od dwojga
Kurczak po meksykańsku 141

oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki konserwowej (przepis  tutaj ) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z parówką i fasolą 203

pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło wrzucamy(...)dużą patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę obraną cebulę i pokrojoną w plasterki parówkę, podsmażamy przez 5 min. Fasolę odcedzić przepłukać wodą dodajemy do podsmażonej cebuli z parówką, przyprawiamy przyprawami oraz keczupem. Dokładamy ugotowany makaron dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco posypując pietruszką oraz startym żółtym serem.  Smacznego

kgwjanczewo
Chili z kurczakiem 148

być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi.   Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka czerwona papryka (1 łyżeczka(...)kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając.  Smacznego

Niezły Młynek
Fasolowe pod chmurką 145

sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe 2 jaja 2 banany 2 łyżki karobu lub kakao 3/4 mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli aromat migdałowy Masa serowa: 500g twarogu 5 łyżek erytrolu  2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z opuncją i wędzonymi małżami 139

Składniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia jest kolczysta. Należy ją obrać ze skórki, uważając właśnie na te kolce, by nam nie wpadły do sałatki. To będzie najcięższa robota przy tej sałatce. Resztę kroimy wg uznania(...)Fasolę zawsze odcedzam z zalewy i przelewam wrzątkiem. Jako, że małże są zazwyczaj w oleju, to ten olej zużywam do sałatki. Już więcej przypraw poza świeżym koperkiem nie potrzebuję. Dobrze wymieszać i można jeść od razu, albo dać jej chwilę na "przegryzienie się". Smacznego

Karczma Honorietty
Chili con carne 219

czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby): 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich

Dobra karma
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 130

mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego( lub innego) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą przekrój na pół (wzdłuż ogonka), pozostawiając(...)czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu.  Farszem wypełnij upieczone papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut.  Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym

Gotowanie to kochanie
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 126

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✔1 łyżeczka majeranku Tarta ✔350 ciasta kruchego ✔1 mini papryka ✔10 dag wędliny ✔1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE:  Ciasto kruche rozwałkowuję i przekładam do foremki np na tartę lub pizzę(...)pomocą widelca robię małe dziurki w cieście. Do osobnej miseczki wlewam przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz odcedzoną fasolę. Mieszam. Przekładam na ciasto. Paprykę myję i kroję w plasterki. Szynkę drobno siekam. Mozzarellę kruszę na mniejsze kawałki. Ciasto posypuję serem, następnie dodaję szynkę i układam plastry papryki. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Chili con carne 96

średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy

Kuba Gotuje
Tacos śniadaniowe 129

Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo. Składniki (ok 6 muszelek): 150 gram mąki kukurydzianej 80 gram mąki pszennej 120 ml ciepłej wody łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 jajka kilka liści

e-PrzepisyKulinarne
Brownie fasolowo-porzeczkowe 137

czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam!   Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli

Z miłości do słodkości
Meksykańskie burrito 160

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli

wyzwania kuchenne