fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:75/215)

Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 204

tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków(...)ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia

Kuchnia po mojemu
Makaron z tuńczykiem. 170

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju(...)patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente.  Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos.  Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Tosty z sosem meksykańskim i awokado – pomysł na zdrową kolację 145

ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli sól, pieprz łyżka oleju Dodatkowo: pieczywo (u mnie ciemne) 2 awokado 4 łyżki tartego sera 4 łyżki siekanego szczypiorku(...)mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku. Przygotuj tosty, możesz użyć do tego tostera lub piekarnika. Na podpieczone pieczywo ułóż pokrojone w plasterki awokado, nałóż sos meksykański, posyp serem i szczypiorkiem

wysmienity
Smażona kiełbasa z warzywami 104

klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy.  Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka z cytryny nadaje temu daniu odświeżający smak i aromat. Spróbujcie także tego dania w wersji z piekarnika, myślę(...)inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki białej fasoli z puszki 3 oliwki zielone z pestkami 1 szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1 kiełbasa śląska przyprawa

Moja smaczna kuchnia
Nadziewane mufinki z ciasta Pizza al Gusto 180

wczoraj, kiedy to nie wytrzymałem i wymyśliłem coś jeszcze lepszego, coś czym jednocześnie mogę się podzielić z Wami. Składniki : opakowanie ciasta "Pizza al Gusto" 2/3 puszki czerwonej fasoli kawałek boczku 500 gr pieczarek 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli łyżka masła pół łyżeczki papryki wędzonej olej rzepakowy parmezan lub chedar sól pieprz  Przygotowanie : Opis

Mechanik w kuchni
Mięso mielone w cieście francuskim 365

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 350g pieczarek,  1 cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g, 200g startego sera żółtego, olej, 3 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 5 niedużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka, jajko. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem(...)bardzo małej ilości tłuszczu. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Smażyć do całkowitego odparowania wody. Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć

W kuchni u Moniki
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 118

przygotować muffiny z fasoli. Pewnie już wiele słyszeliście o tego rodzaju wypiekach, dlatego nie będę się na ten temat rozwodzić. Napiszę tylko, że są pyszne, bezmączne i zdrowe, a fasola jest niewyczuwalna. Żeby nie było nudno, postanowiłam muffiny nadziać masą serową. Po upieczeniu i spróbowaniu stwierdziłam jednak, że masa jest mało wyraźna i praktycznie ginie w muffinach. Znacznie lepiej smakują(...)szczerze Wam je polecam. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję jedynie z masą serową, radzę dodać rodzynki lub żurawinę, żeby nieco ożywić jej smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi

Powiedz dietom nie
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 150

grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :)  Składniki:  2 puszki fasoli (czerwonej albo białej)  40 dag wędzonego boczku,  4  pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnej pół kilo karczku duża cebula,  mały słoiczek przecieru pomidorowego olej pieprz ziołowy(...)oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka makaronowa z łososiem i fasolą 148

zaskakuje, ale tym razem oczywiście pozytywnie. Czy próbowaliście w sałatce połączyć makaron, fasolę i wędzonego łososia? O ile makaron z łososiem był mi znany, to już w połączeniu z fasolą, miałam pewne obawy co do ostatecznego smaku sałatki. Połączenie uważam za udane, chociaż zapewne nie każdemu będzie pasował dodany w sałatce czosnek.  Warto eksperymentować, bo sałatka bardzo mi smakowała(...)się uczucia ciężkości, za to długo jesteśmy najedzeni. Składniki: (2 - 3 porcje) 200 g makaronu pełnoziarnistego 200 - 250 g łososia wędzonego na zimno 1 puszka drobnej czerwonej fasoli 4 liście kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 50 - 100 g serka sałatkowego (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente

Kuchcik gotuje
Paprykowe mumie 135

Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka philadelphia 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta cukru 2 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną

Wędrówki po kuchni
Tacos z indykiem, fasolą i kukurydzą 118

filetu z indyka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć(...)Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można

Chocolate Muffin Blog
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 138

filetu z indyka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć(...)Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można

Chocolate Muffin Blog
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 243

czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie i sprowokowało pytanie zadane z niedowierzającym tonem: TO TU NIE MA MĄKI?! Ani mąki, ani margaryny, ani białego(...)białka , 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów . Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g białka , 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana 3 jajka 15g kakao- 3 łyżki 80g miodu- 3 łyżki 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70% 40g orzeszków ziemnych sól cynamon 1 łyżeczka sody

peanutbuttermonster
Burgery grzybowo-fasolowe 106

Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry(...)Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę.   Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Niedzielny kucharz
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 168

Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest(...)danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki oregano

Codziennik Kuchenny