dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut
Słodkości i nie tylkopodaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupin i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę
Pobite gary Barbaryklusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry
Anioszek w kuchniwodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju roślinnego
greenscarfnieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki
zadanie-gotowaniezupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos... Czerwone burrito z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty ser tortille oliwa z oliwek Ryż po meksykańsku torebka ryżu 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa(...)gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała. *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam
bastalenaszybko zrobiłam w sobotę. Zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia, ale mało brakowało a wcale bym ich nie zrobiła. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli cebula 2 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól(...)mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli. 5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko. 6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. 7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia
Pasja Smakunajlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto
zadanie-gotowanievoila, będzie kolejny obiad). Składniki na 3-4 porcje + sos na kolejny obiad: 6-8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziecie tu ) 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli (równie dobrze może być biała, jak i 150 g suchej fasoli ugotowanej do miękkości) puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane 2 cebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła
greenscarfpodwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstej śmietany 36% 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 20 dag startego sera grojer 1/2 szklanki tartego
Zasmakuj Kuchnipotrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g mielonej wołowiny 1 duża lub 2 małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej
Kulinarna Pokusaklasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone, bo mnóstwo w niej warzyw: fasola, ziemniaki, oliwa, przyprawy, chleb i włoski boczek. Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też(...)Składniki: 2 marchewki pokrojone w kostkę Kawałek selera pokrojony w kostkę (jakieś pół szklanki) 1 cebula pokrojona w kostkę 1 posiekany ząbek czosnku 2 duże garści jarmużu Puszka czerwonej fasoli (400 ml) Puszka passaty lub pomidorów (400 g) 4 pomidorki suszone z zalewy pokrojone w kostkę ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek 2 litry bulionu
Niedzielny kucharzsłoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków 2 strąki świeżego chilli ( zielone i czerwone dla koloru ) 1 główka czosnku – duża 1 puszka krojonych pomidorów ( lub półtorej szklanki , krojonych świeżych ) 1 czubata łyżka(...)możemy iść sadzić lub pielić kwiatki czy warzywka . Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi selera , paprykę , ziemniaki , obrane i pokrojone w dużą kostkę ,posiekane chilli , kukurydzę odsączoną z zalewy , fasolę czerwoną , odsączoną i przepłukaną pod bierzacą wodą ,żeby nie zabarwiła dania na szaro . Całość doprawiamy resztą wyciśniętego czosnku , oraz przypraw , dodajemy czekoladę , mieszamy , szczelnie nakrywamy i dusimy około
Ogrodnik w podróżyKANAPKI Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I PAPRYKĄ Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Groszek zielony (mrożony) – 50 g (0.33 x Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut(...)CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa niż widoczna na zdjęciu) Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka) Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Kakao niskotłuszczowe – 20 g (2 x Łyżka) Proszek do pieczenia
Powiedz dietom niełyżeczki wędzonej papryki pieprz kajeński (do smaku) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sok z limonki sól, pieprz świeża kolendra do dekoracji nachosy olej i masło do smażenia Jak zrobić zupę meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę
Codzienne Gotowanie