najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto
zadanie-gotowanievoila, będzie kolejny obiad). Składniki na 3-4 porcje + sos na kolejny obiad: 6-8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziecie tu ) 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli (równie dobrze może być biała, jak i 150 g suchej fasoli ugotowanej do miękkości) puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane 2 cebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła
greenscarfpodwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstej śmietany 36% 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 20 dag startego sera grojer 1/2 szklanki tartego
Zasmakuj Kuchnipotrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g mielonej wołowiny 1 duża lub 2 małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej
Kulinarna Pokusaklasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone, bo mnóstwo w niej warzyw: fasola, ziemniaki, oliwa, przyprawy, chleb i włoski boczek. Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też(...)Składniki: 2 marchewki pokrojone w kostkę Kawałek selera pokrojony w kostkę (jakieś pół szklanki) 1 cebula pokrojona w kostkę 1 posiekany ząbek czosnku 2 duże garści jarmużu Puszka czerwonej fasoli (400 ml) Puszka passaty lub pomidorów (400 g) 4 pomidorki suszone z zalewy pokrojone w kostkę ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek 2 litry bulionu
Niedzielny kucharzsłoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków 2 strąki świeżego chilli ( zielone i czerwone dla koloru ) 1 główka czosnku – duża 1 puszka krojonych pomidorów ( lub półtorej szklanki , krojonych świeżych ) 1 czubata łyżka(...)możemy iść sadzić lub pielić kwiatki czy warzywka . Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi selera , paprykę , ziemniaki , obrane i pokrojone w dużą kostkę ,posiekane chilli , kukurydzę odsączoną z zalewy , fasolę czerwoną , odsączoną i przepłukaną pod bierzacą wodą ,żeby nie zabarwiła dania na szaro . Całość doprawiamy resztą wyciśniętego czosnku , oraz przypraw , dodajemy czekoladę , mieszamy , szczelnie nakrywamy i dusimy około
Ogrodnik w podróżyKANAPKI Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I PAPRYKĄ Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Groszek zielony (mrożony) – 50 g (0.33 x Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut(...)CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa niż widoczna na zdjęciu) Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka) Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Kakao niskotłuszczowe – 20 g (2 x Łyżka) Proszek do pieczenia
Powiedz dietom niełyżeczki wędzonej papryki pieprz kajeński (do smaku) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sok z limonki sól, pieprz świeża kolendra do dekoracji nachosy olej i masło do smażenia Jak zrobić zupę meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę
Codzienne Gotowaniechili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola. Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian. Takie grillowane ziemniaki będą też świetnym dodatkiem do mięs, które przygotujecie na grillu. Jeśli przygotowujecie faszerowane ziemniaku(...)się sera i podgrzania całości. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, składniki: 4 upieczone w piekarniku ziemniaki, ok. 300 g mięsa mielonego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego , 1/2 - 1/3 szklanki wody przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub papryka, oregano, opcjonalnie 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Lekcje w kuchnismakołyków jest bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą
zadanie-gotowanieStewia w płynie firmy SteviGold , którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstrączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich. Ucieszyłam się bardzo, kiedy wyszła ta książka, bo chciałabym jeść więcej białka, a nie zawsze mam pomysły, co pysznego można(...)cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć strączków, będę je jeść z radością. Strączki Autorka: Maria Banach Wydawnictwo: Edgard
Ugotowane pozamiataneObiad jak znalazł. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła(...)boczkiem, szpinakiem i cukinią Kładziemy makaron surowy, aby przykrył cukinię. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy masę szpinakową na całość i wrzucamy równomiernie boczek i kukurydzę (lub fasolę zależnie od upodobań). Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy kolejną warstwę makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Zalewamy
Pyza i Surówkaroszponki – 100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli – 2 jajka na twardo – 2 średnie ogórki konserwowe – 1 mała cebula – 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki – 2 łyżki pestek dyni Dressing: – 4 łyżki oleju – 1 łyżka wody – 1 łyżeczka musztardy miodowej – 1/2 łyżeczki miodu – 1/2 łyżki soku(...)szczypiorkiem. Sałatka z makaronem razowym, pomidorami koktajlowymi i mozzarella light Składniki: – 150 makaronu, na przykład razowe świderki – 130g pomidorków koktajlowych – 120g kulek mozarelli light – 30g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę – 30g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę – 2 garści rucoli – kilka listków bazylii – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz
Czynniki pierwszedania. Poza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito(...)Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli
Niedzielny kucharz