oliwek lub oleju kokosowego - sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę - 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów z puszki rozdrobnionych) - 1 mała puszka fasoli czerwonej lub białej, lub pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka pietruszki lub kolendra - starty parmezan do posypania W średnim garnku rozgrzać olej dodać(...)całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Po tym czasie dodać passatę, można także doprawić ketchupem (nie trzeba). Dorzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy. Smacznego
Smaczne Zdrowebył przepis z magazynu 'goodfood'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing
My Culinary Artteż.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę,jabłko,liście laurowe,ziele angielskie,goździk,dodać szczyptę lubczyku i dusić na małym ogniu aż cebula będzie miała złoty kolor.Usunąć przyprawy. Fasolę (jeśli dodajemy tę z puszki - to trzeba odcedzić)połączyć z majerankiem,sporą szczyptą soli i pieprzu,wodą i sosem sojowym i zmiksować blenderem ręcznym. Potem dodać wystudzoną cebulkę z jabłkiem(...)papkę- kawałki muszą być wyczuwalne.Doprawić solą i pieprzem lub dodać kilka kropel sosu sojowego- według uznania. Smalczyk najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Ja akurat w tym przepisie użyłam czerwonej fasoli bo taką miałam w lodówce ale można dodać białą ;) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasycące. Szczypiorek robi tutaj furorę:). Mam nadzieję że komuś przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki brązowego ryżu olej kokosowy 250 g mielonej łopatki wieprzowej 400g pomidorów krojonych 200g fasoli czerwonej konserwowej 200g kukurydzy konserwowej szczypiorek 2 łyżki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki kminku mielonego sól pieprz Sposób przygotowania: Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy ryż(...)się fajnie wszystko wymieszać. Wrzucamy pomidory i czekamy aż sos zgęstnieje i pomidorki zaczną się rozpadać. W tym czasie możemy pokroić szczypiorek, którym posypiemy całe danie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, śmiało możecie dolać odrobinę wody :) Ryż odcedzamy i możemy nakładać
Dominacja smakuuważajmy – muszą być dobrej jakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody. W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej dodać m.in. czerwoną fasolę, czosnek, a nawet ser. Typową bazą jest jednak mniej lub bardziej pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis poniżej jest pod tym względem dość „zachowawczy”, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentów zgodnych(...)sosie, podane na kukurydzianej tortilli. Tradycyjne meksykańskie śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże (L) jajka 300g dojrzałych mięsistych pomidorów 1/2 średniej papryki (125g) 1/2 małej czerwonej cebuli (50g) 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane) szczypta soli mielone chili (w ilości wg upodobań) świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie) 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda
Kulinarna Pokusasałatki wykorzystałam produkty Jamar oraz ePrezenty Składniki: opakowanie chipsów Nachos 1 filet z kurczaka 2 pomidory 5 ogórków kiszonych 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 sałaty pekińskiej 1 puszka kukurydzy Jamar 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 jogurt naturalny 250 g 8 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jogurt łączymy z majonezem(...)papryki kroimy w kostkę a sałatę szatkujemy dość drobno. W misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności: Pomidory Ogórki kiszone Papryka żółta Sos Fasolka odsączona i przepłukana Sałata Papryka czerwona Kukurydza odsączona Sos Kurczak Nachosty
Podróż w kulinariaSkładniki: ziemniaki 1 kg marchew 2-3 sztuki por 1 mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić(...)kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy
głodny alergikbrzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora(...)mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna
bistro mamaprzepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i przełożyć do miski. Do warzyw dodać majonez, musztardę i doprawić solą
Mama Gotujekotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków szynki 5 dag startego żółtego sera mały ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: kubek śmietany 18% (330 g) pół kubka wody 2 łyżeczki koncentratu
My simple kitchenprzepisów #eatmefitme Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Fasolę przesyp do durszlaka i dokładnie przepłucz. Przesyp do dużej miski, dodaj jajka i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i całość miksuj nawet do 10 minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj(...)suchą wersję możesz je trzymać w piekarniku nawet 60 minut. Ciasto przestudź i polej polewą. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone. Składniki 4 jajka 2 banany 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3/4 szklanki ksylitolu 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Wykonanie W małym garnuszku rozgrzej
Eat me! Fit me!Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą Dzisiaj w końcu w Gdyni spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na taką pogodę doskonałe są jednogarnkowe rozgrzewacze. Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli(...)ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli , może też być czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo 150 g komosy ryżowej 2 łyżeczki oleju
Pełny talerzostrych smaków. Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki chili czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanej oliwy(...)puszki i wlewamy około 1/2 szklanki wody, mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili i gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę i wszystko mieszamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem
Smakowite DaniaSKŁADNIKI: 700g Schabu 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej firmy ORZECH 1 puszka krojonych pomidorów 80g koncentratu pomidorowego 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 150ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej odrobina oleju sól pieprz WYKONANIE: 1.Schab pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. 2.Pieprz,czosnek(...)pokrojone w paski, doprawić solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić w talarki. 4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji schabu, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 5.Schab pieczemy w temp. 200* około 2 godziny
Dziś Ja gotuje