Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 2-3 sztuki por 1 mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić(...)kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy
głodny alergikbrzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora(...)mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna
bistro mamaprzepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i przełożyć do miski. Do warzyw dodać majonez, musztardę i doprawić solą
Mama Gotujekotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków szynki 5 dag startego żółtego sera mały ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: kubek śmietany 18% (330 g) pół kubka wody 2 łyżeczki koncentratu
My simple kitchenprzepisów #eatmefitme Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Fasolę przesyp do durszlaka i dokładnie przepłucz. Przesyp do dużej miski, dodaj jajka i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i całość miksuj nawet do 10 minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj(...)suchą wersję możesz je trzymać w piekarniku nawet 60 minut. Ciasto przestudź i polej polewą. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone. Składniki 4 jajka 2 banany 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3/4 szklanki ksylitolu 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Wykonanie W małym garnuszku rozgrzej
Eat me! Fit me!Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą Dzisiaj w końcu w Gdyni spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na taką pogodę doskonałe są jednogarnkowe rozgrzewacze. Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli(...)ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli , może też być czarna, pinto lub biała 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno , posiekane sól i pieprz posiekana natka pietruszki do podania dodatkowo 150 g komosy ryżowej 2 łyżeczki oleju
Pełny talerzostrych smaków. Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki chili czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanej oliwy(...)puszki i wlewamy około 1/2 szklanki wody, mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili i gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę i wszystko mieszamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem
Smakowite DaniaSKŁADNIKI: 700g Schabu 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej firmy ORZECH 1 puszka krojonych pomidorów 80g koncentratu pomidorowego 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 150ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej odrobina oleju sól pieprz WYKONANIE: 1.Schab pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. 2.Pieprz,czosnek(...)pokrojone w paski, doprawić solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić w talarki. 4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji schabu, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 5.Schab pieczemy w temp. 200* około 2 godziny
Dziś Ja gotujeprzygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek(...)minut. Po tym czasie dolać ciepły wywar. Dosmakować solą, pieprzem i kurkumą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Dodać orzechy i fasolę. Całość podgotować na małym ogniu około 2 minut. Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody do gotowania dodać
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki 1 puszka fasoli czerwonej mały sok z pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryka 1 puszka kukurydzy 4 torebki ryżu do smaku: sól, pieprz, chili (ponadto można dodać nieco oregano i bazylii) ponadto(...)minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając. W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić. Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). Przygotować ryż według instrukcji
Passions hobbies lifetakiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać(...)Ilość porcji: 2 Składniki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej ⅓ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ⅓ szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz
Apetyt na Zielonektórej można ugotować zupkę Ale zupełnie nie czuć jej smaku. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na 12 sztuk): zamiennik jajka: 3 łyżki siemienia lnianego 12 łyżek ciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie(...)całkowicie zakryła, i odstawiamy na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy
Lamarida.plgyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka(...)pokrojone drobno ogórki konserwowe. Smarujemy sosem salsa i przykrywamy warstwą mieszanki meksykańskiej. Układamy kolejna warstwę kapusty z sosem czosnkowym. Polewamy sosem salsa. Przykrywamy samą kapustą, Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulkę, pomidory i ogórki konserwowe i posypujemy wierzch naszej sałatki kebabowej. Robimy też dekorację- kwiatki z ogórka, marchwi, cebuli i pomidora.,Taka sałatka warstwowa gyros – kebab będzie smakować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcały rok. A dzisiaj ja, jako osoba należąca do tego grona, postawiłam skorzystać z dobrodziejstw techniki i postawiłam na aromatycznego, grillowanego kurczaka w towarzystwie grillowanych pomidorków, delikatnej kaszy jaglanej, fasoli oraz kukurydzy. Z czystym sumieniem polecam każdemu znudzonemu "tradycyjnym kurczakiem" bo naprawdę ta wersja smakuje genialnie. W przepisie standardowo podaję ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia(...)posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną
peanutbuttermonstermarchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny
My Culinary Art