lekturze książki zastanowiłam się nad przepisem który będzie namacalnym dowodem jej słów, a jednak nie będzie jakąś kopią ściągniętą żywcem z książki. I oto są.... puszka czerwonej fasoli 2 łyżki kakao 3 jajka 5 łyżek maślanki płaska łyżeczka przyprawy korzennej łyżeczka sody 10 - 13 daktyli szczypta soli papilotki 10 orzechów (pekany, włoskie, laskowe ) odrobina cukru pudru (jeśli ktoś
Dieta moja pasjareszta to dodatki i do smaku, i dla koloru. Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta 3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej) 1/2 białej części pora 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie pieprzem (solą
Kolorowy Przepisownikkrojonego boczku 100 g szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)boczek ładnie się przypiecze. Krok 2 Wyłóż do rondla mielone mięso i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość. Krok 3 Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj
Niedzielny kucharzchwila jest na wagę złota 😉 Fasolka po bretońsku to dobry sposób na "czyszczenie lodówki" z nadmiaru wędliny, boczku czy szynki. Czasem przyrządzam ją z z czerwonej fasoli , której smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się
Walijskie Pichceniedoskonale na sytą kolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą
kgwjanczewotydzień wrzucamy sobie taki "fast food" bo równowaga musi być ;) Potrzebne są - same niezdrowe rzeczy :)) czyli wszystko z puszki, konserwowe i gotowe :D I robimy tak: Puszka czerwonej fasoli, kilka ogórków konserwowych, cebulka prażona, zielony wypełniacz - sałata (coś zdrowego :)) i sosik super speed czyli 2 łyżki musztardy i chlust ketchupu Do tego placki tortilla, oczywiście gotowe - z "Biedronki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię po kuchni w przygotowaniu tortu dla mnie, a ja między kąpielą wodną białej czekolady, a ubijaniem śmietany działam z dzisiejszym szybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka -wino półwytrawne -sól, pieprz -pomidory w puszcze(...)kawałkach W garnku szklimy na maśle klarowanym szalotkę, dodajemy czosnek i pokrojoną w paski paprykę; gdy papryka będzie na ząb solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Dodajemy fasolę i kukurydzę, podsmażamy chwilkę i zalewamy pomidorami. Podgotowujemy kilka minut pod przykryciem. Na patelni, pokrojone w plastry, podsmażamy bez tłuszczu chorizo. Dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do zgęstnienia. Smacznego
BaRepasjest pyszny nawet ze świeżym pieczywem. (3-4 porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka
Di gotujekulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom. Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidor pieprz kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki cukru 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka oliwy DODATKI: sok z połowy limonki sól 1/2 puszki kukurydzy pieprz 1/2 puszki czerwonej fasoli 200 g mixu sałat kiełki rzodkiewki - opcjonalnie oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna
Kuchnia od dwojgaoprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki konserwowej (przepis tutaj ) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło wrzucamy(...)dużą patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę obraną cebulę i pokrojoną w plasterki parówkę, podsmażamy przez 5 min. Fasolę odcedzić przepłukać wodą dodajemy do podsmażonej cebuli z parówką, przyprawiamy przyprawami oraz keczupem. Dokładamy ugotowany makaron dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco posypując pietruszką oraz startym żółtym serem. Smacznego
kgwjanczewobyć z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka czerwona papryka (1 łyżeczka(...)kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Smacznego
Niezły Młyneksera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe 2 jaja 2 banany 2 łyżki karobu lub kakao 3/4 mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli aromat migdałowy Masa serowa: 500g twarogu 5 łyżek erytrolu 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki
Truskawkowa FiestaSkładniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia jest kolczysta. Należy ją obrać ze skórki, uważając właśnie na te kolce, by nam nie wpadły do sałatki. To będzie najcięższa robota przy tej sałatce. Resztę kroimy wg uznania(...)Fasolę zawsze odcedzam z zalewy i przelewam wrzątkiem. Jako, że małże są zazwyczaj w oleju, to ten olej zużywam do sałatki. Już więcej przypraw poza świeżym koperkiem nie potrzebuję. Dobrze wymieszać i można jeść od razu, albo dać jej chwilę na "przegryzienie się". Smacznego
Karczma Honorietty