marchewka 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 1 łyżka wędzonej papryki 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną) sól 4 garście świeżego szpinaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp(...)wrzuć na nią cebulę. Gdy cebula się zeszkli (po ok. 5 minutach), dodaj marchewkę, obraną i pokrojoną na duże kawałki. Dodaj pomidory z puszki, wędzoną paprykę, ugotowaną białą fasolę i dopraw całość solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na końcu dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak. Gotuj jeszcze 2-3 minuty
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka po meksykańsku 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 g obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :)) olej przyprawa do dań meksykańskich sól SOS CZOSNKOWY: 1 ząbek czosnku kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany sól(...)smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie, aż pomidory zmiękną, a całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą meksykańską i jeszcze chwilę dusimy, aż smaki się połącza. Przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku. Gotowy
Rozpustne gotowanieulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć(...)patelni do 50 g pomidorów dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie na placki tortilli. Ja układam go w kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki
Karola gotujeprzyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek): 3 jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjesienne popołudnia ... Kociołek meksykański dla biesiadników SKŁADNIKI: 1700 szynkówki bądź karczku 2 duże białe cebule oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżka papryka słodka 1 łyżka jarzynka przyprawa 1 łyżeczka magii sól pieprz liść laurowy(...)liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę oraz przyprawę meksykańską. Całość mieszamy, zalewamy około 2l wody i gotujemy na małym ogniu około godzinę. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, puszki - pomidorów i fasoli wraz z zalewą, dodajemy do smaku zioła oraz paprykę i dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu gotujemy całość przez około 40 minut. Na koniec doprawiamy do smaku sola pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdolność logicznego myślenia Składniki: ok. 0,5 kg włoszczyzny świeżej lub mrożonej 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl. groszku zielonego mrożonego (może być z puszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich papryka w proszku sól(...)Następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekmin rzymski, kolendra, kardamon, czarny pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy
Zofianapozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku(...)zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego
ChilliJemyzakończenie sesji! z tej okazji upiekę coś mocno czekoladowego (niedietetycznego:)) Składniki (na 9 muffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów pszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKrupnik z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczarek i czerwonej fasoli. Myślę, że to całkiem niezły sposób tę pożywną kaszę, która staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgur Pól małej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki Marchewka Gałązka selera Kilka gałązek pietruszki(...)łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować
Praktyczna plłyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduell (lub sama kukurydza) 4 łyżki startego sera żółtego Przygotowanie: ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,które odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy szklanką(...)patelnię pokrojona w kostkę paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praske czosnkiem oraz koncentratem. Całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę z czerwoną fasolką Bonduell (lub samą kukurydzę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , studzimy. Przestudzony farsz mieszamy z serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach
Bon appetit mon amietylko porządnie, odsączyć składniki, żeby sałatka nie pływała na drugi dzień . Uwielbiam sałatki Składniki : 1 puszka kukurydzy kilka płatów papryki konserwowej ( około 4 – 5 szt ) 1 puszka czerwonej fasoli w sosie własnym 8 jajek ugotowanych na twardo duży ,pęczek szczypiorku razem z cebulką dymką 1 łyżka ,słodkiej ,wędzonej papryki ,mielonej 1 duża łyżka musztardy grillowej 1 łyżka majonezu
Ogrodnik w podróżydużo, więc każdy może jej spróbować. Można ją jeść z pieczywem, lub bez żadnych dodatków. Jest też prosta w przyrządzeniu. SKŁADNIKI jedna podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 3 duże pomidory niepełne opakowanie makaronu (wygląd wedle uznania) 3 ząbki czosnku duży jogurt naturalny 1 sałata lodowa przyprawa gyros-kebab 3 łyżki majonezu do smaku(...)będzie surowe. Zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po odcedzeniu polać przegotowaną zimną wodą, żeby się nie lepił i zostawić do ostudzenia. Pomidory pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę przecedzić przez sitko. Wszystko wsypać do dużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem. Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek
Passions hobbies lifedomu. Jeśli macie zaplanowaną kolację ze znajomymi i brak Wam pomysłu na danie, chili con carne nada się idealnie. Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać(...)mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną i ryżem lub w tortillach. Smacznego
Moje-pitraszenie