Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 188pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz
Via Gusto
Chleb pszenno-żytni 138mąki żytniej typ 850 100 g mąki żytniej typ 1850 400 ml letniej wody 1 płaska łyżka soli 3 łyżki zakwasu 1 łyżka czarnuszki 100 g pestek dyni 150 g złocistego siemienia lnianego Przygotowanie: Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą. Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin. Pieczemy
R'n'G Kitchen
Surówka z cukinii 195Młoda cukinia świetnie sprawdza się w daniach z makaronem, placuszkach, zupach i w surówkach. Surówka z cukinii Cukinia przez co niektórych zwana kabaczkiem to jedna z odmian dyni. Pomimo braku dużej ilości wartości odżywczych warzywo to jest ogólnie lubiane ze względu na swój prosty a jednocześnie oryginalny smak. Młoda cukinia akurat pojawiła się niedawno w sklepach i warto to wykorzystać
mecooks
Oberiba na gęsto 215terenach śląska ludzie żyli bardzo skromnie i oszczędnie. Mieszkańcom musiało wystarczyć to co zebrali z pola i przydomowego ogródka. Każda gospodyni w ogrodzie uprawiała marchew, pietruszkę, seler, fasolę, groszek, dynię, cebulę, ogórki i kalarepę zwaną oberibą. Warzywa te stanowiły podstawę witaminowego zaopatrzenia śląskiego stołu. Oberiba na gęsto to potrawa, którą można przygotowywać już wczesną wiosną, gdyż kalarepa wyrasta najwcześniej
bistro mama
BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 250soli, 2 łyżeczki cukru brązowego, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Jeść, by żyć w zdrowiu
Serniki słodkie i wytrawne – książka pełna inspiracji 242które pozwoli nawet początkującym przygotować wspaniały sernik. Czy też jesteście ciekawi przepisów na sernik wytrawny? Ja byłam bardzo. I tak oto moim oczom ukazał się m.in. sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami. Ciekawie prawda? Czy warto sięgnąć po tą książkę? Zdecydowanie tak. Pyszne inspiracje, które zachwycą nie jednego wielbiciela serników. Widać, że autorka włożyła w każdy przepis i całą
Słodkie okruszki
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 260Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłodnik z zielonego ogórka i awokado 173dużych oczkach ogórki zielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem dokładnie mieszamy. Gotowy chlodnik włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy z prażonymi ziarnami u mnie mix słonecznik, dynia,pinia
Andzia Pichci
Krem Brokułowo-Kalafiorowy z pieczonymi ziemniaczkami 144miksujemy na jednolitą masę .Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy mieszamy. Ugotowane ziemniaczki pokroić w kostkę i obsmażyć ma patelni na rumiano. Zamiast ziemniaków można podawać z grzankami ,prażonymi pestkami dyni lub słonecznika
Andzia Pichci
Sałatka z łososiem i jajkiem 183wykorzystywać liści) 1 mała sałata rzymska (albo pół sałaty masłowej) garść rukoli 1 awokado 4 jajka 100g wędzonego łososia 50g parmezanu mieszanka ziaren do posypania: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sałatę, rukolę
Obiad gotowy
Zapiekanka makaronowa z serem 372Zapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONA OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI 232ręką: np. malinami, borówkami, jabłkami, pomarańczami czy bananami.. Orzechy siekam te, które znajdę w szafce, najczęściej są to orzechy laskowe czy włoskie, pestki dyni lub słonecznika, czasem daję migdały albo płatki migdałowe, czy tez nerkowce lub orzechy pekan... Dosładzam ją najczęściej miodem lub erytrytolem, czasem po prostu cukrem (choć staram
Słodko-Słony Świat Ilony
Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 216Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest również
wiecejwarzyw.pl