Chrupiące domowe frytki 208Chyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONY RABARBAR Z MORELAMI 193Jeszcze ciepłe podane do lodów są znakomite. SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - 10 moreli lub brzoskwiń - 4 - 6 łyżek syropu klonowego - zdrowa posypka (u mnie siemię lniane, sproszkowana żurawina, pestki dyni, kardamon, płatki róży - kupicie w każdej herbaciarni) Całość piekłam 35 minut w temp 170 stopni
SMYKWKUCHNI
Makaron pokrzywowy ze szparagami 194łyżeczki soli 1 żółtko 3 garście liści pokrzywy młodej pozostałe: 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 papryczki chili natka pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, papkę z pokrzywy
wesoła kuchnia
Chleb bezglutenowy z ziarnami 197bezglutenowy z ziarnami PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI Składniki na Chleb bezglutenowy z ziarnami: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g ziaren siemienia lnianego 50g pestek dyni 50g pestek słonecznika 50g mąki teff 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion babki jajowatej 2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 jajko ok 450ml wody
Dorota Smakuje
Miodowe kulki mocy 221szklanka daktyli 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie blendujemy razem z wodą
Cynamonowe szczęście
Sałatka krewetkowa ze szparagami 168czerwonych 1/2 pęczka szparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 żabek czosnku natka pietruszki olej rzepakowy 60 g sera camembert 2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika sos: 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 łyżeczka musztardy 1 żabek czosnku 1 łyżka octu winnego Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam
wesoła kuchnia
Ciasto Fiona 218upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie się nam gotować wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Ma powstać budyń. Studzimy. 2. Jak nam całkowicie wystygnie to nasz budyń przekładamy
kruche babeczki
Bułki rustykalne 179oprzeć, smarowanie ich masłem sprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali. Przepisy na śniadanie: Bułeczki drożdżowe Bułki wrocławskie Bułki z pestkami dyni Mleczne bułeczki Rogale śniadaniowe Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis na bułki Bułeczki drożdżowe
MamaOskarka
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 196NONE Składniki na 8 bułek: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki pszennej luksusowej 1 ⅓ szklanka mleka 50g masła 1 jajko 25g drożdży 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzie
Chleb z płatkami owsianymi 222200g mąki pełnoziarnistej pszennej – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1op drożdży instant (7g) – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżka soli – 30g pestek z dyni – 20g nasion chia – 20g siemienia lnianego Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, cukier, sól i drożdże i wymieszać. Dodać wszystkie mąki i nasiona, wymieszać dokładnie do połączenia
Smaki Armine
Zupa szparagowa ekspresowa 155miksujemy np. blenderem na gładki krem szparagowy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Proponuję posypać zupę domowymi grzankami, szczypiorkiem lub prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Błyskawiczna zupa ze szparagów jest gotowa. Smacznego The post Zupa szparagowa ekspresowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roślinny burger z roszponką i cytrusową nutą. 170minuty. Składniki na sałatkę (wystarczy na minimum 4 burgery). opakowanie roszponki (około 200 gram) około 10 sztuk owoców kumkwatu lub 1 pomarańcza 2 łyżki ulubionych pestek (u mnie dynia) czubata łyżka delikatnej musztardy 2-3 łyżki syropu kolonowego/z daktyli/agawy/miodu(w wersji nie wegańkiej) Jeżeli używasz kumkwatów to poprzekrawaj je na pół, jeżeli pomarańczy to obierz ze skóki i pokrój cząstki
greenscarf
Risotto pomidorowo marchewkowe i recenzja książki ; Supermix - termoposiłki dla niemowląt. 181dziale znajdziemy także wiele inspiracji. Dania, szczególnie te po 10 miesiącu bez problemu można podać także dorosłemu. Oczywiście po uprzednim doprawieniu. Ja na pewno przygotuje kiedyś makaron z dynią i łososiem czy chrupiące paluszki orkiszowe. Jeden przepis już zdążyłam przetestować, było to risotto pomidorowo - marchewkowe. Danie wyszło super smaczne, wzbogaciłam go kilkoma przyprawami i oczywiście przygotowałam w tradycyjny
Radość kipiąca uśmiechem.
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 181pojemnika i przechowuj poza lodówką. Spożyj w ciągu 1-2 dni. ➤ Zobacz też: hortopita - grecka tarta z ciasta filo z fetą i zieleniną ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem cygara z ciasta filo z serem i ziołami
Chilli Czosnek i Oliwa
Koktajle i smoothies 182koktajlu poza owocami i warzywami, żeby był jeszcze bardziej wartościowy. Są koktajle na bazie maślanki, kefiru, jogurtu, napojów roślinnych, mleka czy wody. Z dodatkiem orzechów, pestek dyni, czy innych nasion albo miodu. Owocowe, owocowo warzywne, czy warzywne. Doprawione pieprzem, cynamonem lub imbirem. Wszystkie kuszą ze zdjęć, by ich spróbować. Ja już tylko z niecierpliwością czekam
Cynamonowe szczęście