dynia - 15472 przepisów (strona:692/1032)

Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis 97

ciecierzycy z suszonymi pomidorami , jest już gotowa Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Będzie również idealna do wytrawnych gofrów

Okiem Blondynki by McBlondi
Pasta z zielonego groszku 103

limonką, czosnkiem i pietruszką tworzy coś niesamowitego. Uwielbiamy smak świeżego pieczywa z groszkową pastą. Składniki: 1 puszka zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka pietruszki, 1 łyżka pestek dyni, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Groszek należy odsączyć z zalewy. Wrzucamy go do blendera, dodajemy zioła, pestki, oliwę z oliwek

Słodki Zakątek
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 108

produkty bogate w węglowodany złożone i błonnik, a więc pieczywo i makarony razowe, płatki i otręby owsiane, warzywa (najlepiej w postaci surowej), orzechy, migdały oraz wszelkiego rodzaju pestki (np. dyni, słonecznika), wartościowe są także rośliny strączkowe - zarówno ich nasiona, jak i kiełki. Ważne są także owoce, z tym że o jednym musimy pamiętać - owoce, choć niezwykle zdrowe - są jednak bogatym

Z notatnika dietetyka
Jesienny Weekend na Podlasiu – Borsuki – Dwór Zaścianek 70

Janowie Podlaskim. Późnym popołudniem wróciliśmy do Borsuk, gdzie czekała na nas przepyszna kolacja. Poczęstowano nas między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy i dostaliśmy przepis! Zupa krem z dyni Serdeczne podziękowania dla Eli i Zbyszka, za gościnę, za atmosferę, za poznanie nas z Wiesią i Markiem, z którymi upiekliśmy sękacza. Dziękujemy za zakwas na chleb Borsuki – Dwór Zaścianek

Tajemnice Smaku
Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką 79

serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia gruszki 1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii) Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego) ½ łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie Rukolę

Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 67

większą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony  w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami. Smacznego! Inspiracja  – “Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek” –  Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Tajemnice Smaku
Jak przechowywać ryby i owoce morza 135

minutach. Smażenie ryb to praca dość szybka i stosunkowo łatwa, szczególnie jeśli chodzi o filety, Ryby smażymy na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia (olej słonecznikowy, albo z pestek dyni będzie jak najabrdziej ok). Wylewamy go na patelnie tyle, żeby przykrył dno. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka. Czas smażenia w przypadku fileta wynosi około 3-4 minuty na każdą stronę

Niedzielny kucharz
Pałac Romantyczny - wspaniałe miejsce na relaks i wykwintne jedzenie 98

rozwój regionalnych tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla poszczególnych regionów. Została też wymieniona w Żółtym Przewodniku Kulinarnym Gault & Millau w latach 2017, 2018 i 2019. Amuse-bouche: półgęsek, żurawina, dynia   Foie gras, chałka, konfitura z fig Kałamarnica, ajwar, sos aioli Tatar z gęsi owsianej, żółtko przepiórcze Piwo, piernik,miód gryczany Zupa: raki, kawior z pstrąga Zupa: raki, kawior z pstrąga

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z mix ziaren 123

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej

Moniki Smakołyki
Chleb z ziarnami na zakwasie. 157

wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży był przepyszny. Składniki: 1 kg. mąki pszennej typ 650 5 łyżek słonecznika 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 250 g. aktywnego zakwasu 500 g. letniej wody Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i ziarna. Wymieszać. Wlać zakwas

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone przepisy + z czym podawać? 194

winegretem, mix sałat z winegretem, pomidorkami, surówka z kiszonej kapusty , modra kapusta, surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany/jogurtu, bigos wege z żurawiną , młoda kapusta , kapusta zasmażana , bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 96

burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania