jednych z ulubionych dań wege, które chętnie serwuję kilka razy w roku. Powstają wersje z grzybami wszelakimi ( risotto ai funghi ), kurczakiem, pomidorowe czy z warzywami, np. cukinią lub dynią ( risotto alla zucca ). Powiem Wam, że dobre risotto potrafi uzależnić;-) Idealnym daniem będzie także risotto maślane z parmezanem, prostota i smak w jednym! Ryż w tym wydaniu jest kremowy, aromatyczny, wręcz
Zasmakuj KuchniSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pasty kokosowej lub wiórków 40 g pestek z dyni 40 g otrębów 30 g płatków … Czytaj dalej Batoniki jaglane
czarrna od kuchnisuszone owoce, mango, pomarańcze. Warzywa : natka pietruszki (hodowana w domu), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, sałata lodowa, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselka, kalafior, trufle czarne, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, rzodkiewki, kalafior ( w tym dwa ostatnie przypadają bardziej na marzec). function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadładała koperek i też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie także inne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka
Kulinarne przygody Gatityżytniej 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej około 7 szklanek wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 1/2 szkl. otrąb żytnich 1/2 szklanki płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść ziaren siemienia lnianego garść ziaren sezamu garść ziaren żurawiny zakwas Wykonanie ZAKWAS Pierwszego dnia, najlepiej rano wsyp do miseczki mąkę i wlej wodę. Zamieszaj łyżką, żeby uzyskać jednolitą masę
Eat me! Fit me!kuleczek Składniki: 1 opakowanie koziego sera, podwójne, około 200 g 12 mini fig lub dużych rodzynek 50 g mieszanych nasion lub orzechów do obtoczenia, u mnie konopia, chia, słonecznik, dynia 1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie 20 g zmielonych migdałów 1 łyżka drobno pokrojonych goji Z koziego sera uformuj kuleczki, chowając w środku figę lub rodzynki. Następnie obtocz w nasionach i goji
codojedzeniapóźniej na kolejnej prędkości. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i przekładamy do foremek spryskanych tłuszczem. Posypujemy wierzch ziarnami dyni lub słonecznika. Przykrywamy foremki czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny - chleb jest gotowy do pieczenia gdy wypełni formy: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Domowa Cookierenka Agimleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy
kruche babeczkiwierzch wykładałam połówki pomidorków koktajlowych. Pycha! Określając to jako przekąska to mocno będę mijać się z prawdą. To było danie obiadowe Do tego rodzaju sałaty można dodać ziarna dyni, grzanki. Ja skomponowałam z takich składników, jakie akurat miałam dostępne. Smacznego! Lidka Artykuł Sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMożna spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie. 2 porcje: 4 mniejsze buraki 50 g sera feta 1 gruszka łyżka nasion słonecznika łyżka nasion dyni łyżka nasion sezamu łyżka nasion siemienia oliwa z oliwek sok z cytryny 2 garści roszponki sos balsamiczny Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Buraki zawijamy
Kucharzycatakie małe odstępstwo pozwolić. Powidła były domowej roboty i zawierały w sobie naprawdę tylko śliwki i czekoladę . Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta
Modern Cave GirlŁatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę
Eat me! Fit me!żurawiną i słonecznikiem. Są zdrowe, pyszne i meeega chrupiące (dzięki sporej ilości słonecznika)! Fajnie będą również smakowały z dodatkiem cynamonu, miodu lub masła orzechowego! Możecie dorzucić również garść pestek dyni. Jeżeli jesteście (a nawet jeżeli nie jesteście) fanami ciastek owsianych to te na pewno Wam posmakują. To bomba zdrowotna! Składniki na 1 blaszkę ciastek: 1 kopiasta szkl. płatków owsianych
CzarnawisienkaBoże Narodzenie, ponieważ są pełne zimowych aromatów i smaków . Cynamon i inne korzenne przyprawy, marchewka, twaróg (bo przecież w każdym domu musi być sernik, choćby najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego
Słodkie Gotowanie