czym Wam się kojarzy jesień? Mi poza dynią, cukinią, burakami i papryką, kojarzy mi się jeszcze z grzybami. W końcu początek jesieni, to najlepszy czas na grzybobranie. Kiedyś chodziłam na grzyby z rodzicami. Aktualnie zawsze mogę liczyć na wujka, który jest zaprawionym grzybiarzem. I dlatego też dzisiaj pachnie u mnie grzybami. Dostałam ich tyle, że zrobiłam grzyby z jajkiem
Passions hobbies lifejednak nie są one oczywiście obligatoryjne. Ja po prostu staram się korzystać póki jeszcze są dostępne. Ale – nie martwcie się – już wkrótce pojawią się pierwsze tegoroczne przepisy z użyciem dyni … Keto gofry w nowym, kakaowym wydaniu Gofry już znacie, bo przepis na nie w wersji śniadaniowej pojawił się już na blogu. Wtedy były niesłodzone, bo zestawiłam je z jajkiem
Modern Cave Girlłyżka 8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania sól do smaku czerwona cebula 2 cm świeżego imbiru anyż gwiazdkowy 2 goździki 1 łyżka octu kremowego balsamicznego pestki słonecznika pestki dyni nasiona konopi Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy śliwki i dusimy. Następnie dodajemy pokrojone upieczone buraki i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę
AZgotuj!Ostatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie, buraczki, ziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera dużo białka
W kuchni Karmel-itkiPróbowaliście już gołąbków w tej wersji? Jeśli nie, to bardzo gorąco Was do tego zachęcam :) Artykuł Gołąbki z dynią pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkatakże napełnić duże cebule oraz spore kapelusze pieczarek. Ostatnio w sklepach pojawiły się nawet tacki z samymi pieczarkowymi kapeluszami, specjalnie przygotowanymi do napełniania. Idealnie do faszerowania nadaje się także dynia. Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie
Kulinarne przygody Gatitywśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki na jabłecznik z bezą
Dorota Smakujektóre dokonują się wraz ze zmianami pór roku. Na początku jesieni są to drobne rzeczy takie jak: koce, poduszki, ozdoby w postaci wrzosów, słoneczników, lada moment światełek czy małych dyni. Ale chodziły za mną zmiany trochę większego kalibru, z czasem wnętrze potrafi nam się po prostu z nudzić. Najszybszym sposobem na zmianę jest ozdoba ścian. W naszym mieszkaniu wisi sporo
SMYKWKUCHNISzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni 100g żurawiny suszonej 2 czubate łyżki masła orzechowego. 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego) 100g wiórek kokosowych 200g jagieł ( Soligrano najlepsze) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemnienia lnianego rozpuszczonego
Latosiowydompłatków owsianych – 15 g orzechów laskowych – 15 g migdałów – 30 g rodzynków – kilka chipsów kokosowych – łyżka siemienia lnianego – 10 g pestki dyni – 10 g słonecznika – 1/4 szklanki soku z pomarańczy + miód i cynamon do smaku Sposób przygotowania Jabłka umyć, odciąć górę i wydrążyć środek nożem. Płatki owsiane połączyć z bakaliami, posiekanymi orzechami
Mrs. Endorfinaprostu genialne-przepis znalazłam w jakiejś starej książce,a został mi kawałek dyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam
Swojskie jedzonkoZanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc
Cooking for Emilykurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki makaronowej, którą przygotowuje się w kilka minut
Dorota Smakujeciemno i zimno, ja ogrzewam się kremem z porów i cukinii. Uwielbiam zupy- kremy, a to jest jeden z moich ulubionych. Na drugim miejscu plasuje się zupa- krem z dyni, która jeszcze czeka na swój debiut na blogu (aktualizacja: już jest !). Bazą wszelkich moich zup- kremów jest prawie zawsze esencjonalny rosół drobiowy. Gotowany na korpusie i szyi z kurczaka wychodzi
Modern Cave Girl