dynia - 15472 przepisów (strona:707/1032)

Chleb z samych ziaren 186

minut z umyciem miski, czas pieczenia to 60 minut w 160C. A poniżej przepis ❤️ Przepis: 200g siemienia lnianego  200g nasion słonecznika  50g nasion sezamu  50g pestek dyni  4 jajka  50 ml oliwy z oliwek  płaska łyżeczka soli  Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy to blaszki (keksówki) wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem pergaminowym

Niezły Młynek
Zytni chleb pelen burakow i kminku 193

wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej typ 720 Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ok 10 minut ręcznie lub w robocie kuchennym. Zostawiamy do wyrośnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinie faszerowane 123

Lunch mix nowość od Kupiec to mieszanka pysznych i zdrowych ziaren w trzech wariantach. Do nafaszerowania cukinii użyłam mixu kaszy jęczmiennej ,kaszy owsianej, pestek dyni i siemienia lnianego. 4 małe cukinie (użyłam żółtej ) 100 g lunch mixu Kupiec 200 g mięsa mielonego z indyka 50 g mozzarelli wiórki 1 duży pomidor malinowy pęczek natki pietruszki sól  pieprz zioła prowansalskie

Kolorowa kuchnia Elki
Pomysł na letni obiad - dorada na parze i lekka sałatka z bobu 145

BOBEM - 350 g ugotowanego i obranego ciepłego bobu - 2 pomidorki malinowe (teraz sięgnij np. po czarne albo typu bawole serce) - świeżo posiekany koperek - olej tłoczony na zimno z pestek dyni (ale możesz użyć rzepakowego tłocznego na zimno, lub oliwy z oliwek) - wedle uznania chilli - sól himalajska, sok z cytryny W/w wymieszaj i gotowe. Wskazówki: - jeśli masz parowar lub termomixa

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze szpinakiem i malinami 130

sałatki szpinakowej: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej *opcjonalnie możecie dorzucić do sałatki garść podprażonych pestek dyni, ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i malinami: Szpinak umyć (jeśli jest taka potrzeba – z reguły sklepowy szpinak pakowany w woreczki

Kulinarne Przeboje
Co jeść w lipcu? 103

które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienia plamki żółtej), choroby, która może doprowadzić nawet do ślepoty.rzydatne okazują się też świeże pestki cukinii, które podobnie, jak pestki dyni zawierają kukurbitacynę – związek o działaniu przeciwrobacznym (prawdopodobnie również przeciwnowotworowym). Czytaj więcej – przepisy z wykorzystaniem cukinii Pomidory Pomidory mają mnóstwo witaminy C, zawiera też sporo witaminy E oraz beta

365 dni dookoła kuchni
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 114

soli 500g mąki pszennej typu 500-750 (u mnie mąka orkiszowa)  1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże) Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)  Chleb pieczony w piekarniku: Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia. Całość przykryć oraz odstawić w ciepłe miejsce

Di gotuje
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 123

pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz

Via Gusto
Chleb pszenno-żytni 89

mąki żytniej typ 850 100 g mąki żytniej typ 1850 400 ml letniej wody 1 płaska łyżka soli 3 łyżki zakwasu 1 łyżka czarnuszki 100 g pestek dyni  150 g złocistego siemienia lnianego Przygotowanie: Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą. Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin. Pieczemy

R'n'G Kitchen
Surówka z cukinii 128

Młoda cukinia świetnie sprawdza się w daniach z makaronem, placuszkach, zupach i w surówkach. Surówka z cukinii Cukinia przez co niektórych zwana kabaczkiem to jedna z odmian dyni. Pomimo braku dużej ilości wartości odżywczych warzywo to jest ogólnie lubiane ze względu na swój prosty a jednocześnie oryginalny smak. Młoda cukinia akurat pojawiła się niedawno w sklepach i warto to wykorzystać

mecooks
Oberiba na gęsto 151

terenach śląska ludzie żyli bardzo skromnie i oszczędnie. Mieszkańcom musiało wystarczyć to co zebrali z pola i przydomowego ogródka. Każda gospodyni w ogrodzie uprawiała marchew, pietruszkę, seler, fasolę, groszek, dynię, cebulę, ogórki i kalarepę zwaną oberibą. Warzywa te stanowiły podstawę witaminowego zaopatrzenia śląskiego stołu. Oberiba na gęsto to potrawa, którą można przygotowywać już wczesną wiosną, gdyż kalarepa wyrasta najwcześniej

bistro mama
BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 196

soli, 2 łyżeczki cukru brązowego, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Serniki słodkie i wytrawne – książka pełna inspiracji 155

które pozwoli nawet początkującym przygotować wspaniały sernik. Czy też jesteście ciekawi przepisów na sernik wytrawny? Ja byłam bardzo. I tak oto moim oczom ukazał się m.in. sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami. Ciekawie prawda? Czy warto sięgnąć po tą książkę? Zdecydowanie tak. Pyszne inspiracje, które zachwycą nie jednego wielbiciela serników. Widać, że autorka włożyła w każdy przepis i całą

Słodkie okruszki
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 188

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!