drożdżowe - 16813 przepisów (strona:728/1121)

Kiełbaski drobiowe w drożdżowym cieście żytnim 170

Sposób przygotowania: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i fruktozę, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną "pracować" ;) mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy roztwór drożdżowy wyrabiamy ciasto odstawiamy na około 20minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wałkujemy ciasto (najlepiej wałek owinąć woreczkiem foliowym) na papierze do pieczenia wtedy nie będzie się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 159

małej i połowę rozczynu wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty 223

mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru Sposób przygotowania: Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki mieszamy, aż nie będzie grudek odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem w ciepłe miejsce i pozostawiamy, aż wyrośnie (około 30 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe paszteciki z pieczarkami 183

łyżkami mąki odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (uważajcie, żeby wam nie wyciekł z  miski) do dużej miski wsypujemy mąkę, jajka, oliwę, sól, drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto (łyżką, mikserem lub ręcznie) jeśli ciasto będzie się za mało kleić dodajmy po łyżeczce letniego mleka aż nabierze odpowiedniej konsystencji wyrobione ciasto osypujemy mąką i dostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 349

potrawy kuchni włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowy omlet 156

przygotowania: Płatki owsiane, ksylitol, drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe racuchy z jabłkami 168

wszystko się rozpuściło odstawiamy masę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
DOMOWA PIZZA NAJLEPSZA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ 226

Cieszę się z niej niczym moja siostrzenica, która była moją małą pomocnicą. Frajda dla dziecka niesamowita. Wszystko robiła o co ją poprosiłam, słuchajcie nawet wyrabiała swoją małą rączką ciasto drożdżowe. Ona szczęśliwa i ja szczęśliwa :-) Bardzo prosta do wykonania, także zachęcam do rodzinnego pizzowania. Werka ku mojemu zdziwieniu nawet pozmywała naczynia, czyżby jakieś cuda?     Składniki na ciasto

pieprzny smaczek
Pączki, hamburgery, pizze; Dzień dziecka 01.06 196

świeżych, dobrych produktów. Poniżej wybrane przepisy starsze i nowsze na: pączusie, hamburgery, lasagne  i pizze :) Wystarczy kliknąć w miniaturkę by przenieść się bezpośrednio do przepisu Smacznego :) bułeczki drożdżowe hamburgery pieczone oponki małe pączusie orzeszki Domowa kanapka drwala Pizza 5 serów Pizza ze szpinakiem i słonecznikiem

KreatywnePiny
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 198

cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Nie ma tu wiec dodatku cukru, substancji konserwujących, ani żadnego glutaminianu! Produkt jak najbardziej nadaje się dla wegetarian, wegan, a także bez obaw można go podawać diabetykom i dzieciom. Przed

Kto ugości moich gości?
Kolorowa babka drożdżowa 205

Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył.     Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe – jak u babci 295

smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel jagodowy… ehhh Smacznego ! The post Racuchy drożdżowe – jak u babci appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Petulle 1655

Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche

Milion Smaków
Racuchy drożdżowe z bananami + film 228

Puszyste, smaczne i proste racuchy drożdżowe z bananami posypane cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży

Smakowite Dania
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 237

Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania