kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną
greenscarfstyczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu
Plate of Joymieszając masę, aby osuszyć ciasto. Przesuszone ciasto umieścić w misce i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku , energicznie mieszając drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy składniki się połączą ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Plate of Joyplanach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet
Plate of Joyznowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki 8 g cukru wanilinowego szczypta
My Culinary Artzrobieniu ciasta drożdżowego została mi końcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe śliwki Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć w foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła
Wielki apetytjakiegoś czasu co niedzielę piekę własne pieczywo.Oczywiście z racji tego,że są o moje pierwsze próby,na blogu znajdziecie tylko te udane;)Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z suszonymi owocami i otrębami-wyszły pyszne. Składniki: 450g mąki pszennej garść otrębów pszennych 12 g drożdży 225 ml ciepłego mleka 100g suszonych owoców łyżeczka soli łyżka cukru 1 łyżka
Wielki apetytFirma Dan Cake przesłała mi do przetestowania swój nowy produkt- ślimaczki. Otrzymałam dwa smaki waniliowe i czekoladowe.Bułeczki,bo tak można je śmiało nazwać zrobione są z ciasta drożdżowego. Opakowanie zawiera aż 7 sztuk z czego każdy ślimak zapakowany jest oddzielnie.Przyznam,że to świetne rozwiązanie znacznie umiliło nam konsumpcję i przechowywanie,gdyż zabrałam je na spacer z dzieciakami
Wielki apetytwyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka
Wielki apetytktórego nigdy nie odważę się przygotować. A jednak, stało się- mój pierwszy zwijany makowiec. Może nie wygląda idealnie, ale jest mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego
Wielki apetytNiby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru
Wielki apetytrozczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki (poza marmoladą)i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy
Wielki apetytCudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka
Wielki apetyttylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka
Wielki apetytwymieszanym z cukrem. Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno ze szklanką mleka. Smacznego! Ps. na bazie tego samego ciasta możesz również przygotować wytrawną wersję swoich drożdżowych bułeczek. Przepis znajdziesz tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt