którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone w głębokim oleju wcale nie są nasiąknięte
Niespełnione zdolności kulinarnekilka razy zamieszać powstający skrzep.Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć łyżką na durszlak lub sitko do odsączenia serwatki. Serwatki nie wylewać, można ją pić, wykorzystać do wyrobu ciasta drożdżowego, chleba
Moje domowe kucharzeniepizzę bardzo trudno zrobić w warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście. Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo
Pyza i SurówkaPyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy
e-PrzepisyKulinarnesoli Najpierw robimy rozczyn z mleka ,drożdży ,cukru i 3 łyżek mąki ,mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 15 minut .W pozostałej mące robimy dołek ,dodajemy jajka ,sól ,rozczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło .Odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto odgazowujemy ,wyrabiamy dosłownie chwileczkę i dzielimy
Ladylaura.Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g
mojewypiekiinietylkojakiegoś czasu "suszyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest. Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej
Bea(u)ty kitchenfasola 5%, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają: seler), błonnik pszenny (bez glutenu), koncentrat pomidorowy, hydrolizaty białka roślinnego, sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Moja opinia: smakowo jestem jak najbardziej na tak! :) nie wiem który lepszy meksykański czy pomidorowy, oba mają to coś! ;) idealne dla wegetarian :) ja osobiście skonsumowałam go na własnoręcznie upieczonym chlebku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPanosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży
Fiolka w kuchniwygląda - idealnie żółciutkie! I jakie przepyszne! Kiedy ciasta zostały przez nas przygotowane, zostały odłożone na krótki odpoczynek my mogliśmy zabrać się do dalszej pracy! Przyszedł czas na szybkie drożdżowe - przygotowaliśmy pyszne, chrupiące pity! Z pewnością do tego przepisu lada moment wrócimy i zrobimy z niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się
Plate of JoyPuszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki
Monia miesza i gotujeSmażyć cienkie naleśniki Serek z nerkowców: Składniki: 200 g nerkowców 100 g czarnych oliwek 100 g świeżych pomidorów 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki suszonych płatków pomidorowych łyżka płatków drożdżowych kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: Nerkowace zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć i zmiksować. Można też zalać orzechy zimną woda i odstawić na co najmniej
pyszne zdrowościczasie... 3. Mąkę przesiać. Dodać do niej jaja,cukier,resztę mleka,odrobinę soli. 4. Dolać płynne masełko i wyrastający zaczyn z punktu pierwszego. 5. Dokładnie wyrobić. Drożdżowe lubią wyrabianie. 6. Odstawić pod grzejnik do wyrośnięcia na 1,5h B. nadzienie Połączyć ze sobą masło z cukrem i cynamonem. Zrobić z nich pastę. Najlepiej łapkami. Pamiętajcie by masło było miękkie
Fiolka w kuchnicisza. Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem. #trudnesprawy A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao! Składniki: pomidory/passata pomidorowa szklanka czerwonej soczewicy parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe papryczka chili cebulka 2ząbki czosnku pół szklanki bulionu/wody papryka wędzona sól pieprz papryka słodka /ostra makaron natka pietruszki Wykonanie: 1. Wstaw wodę na makaron. W czasie robienia sosu ugotuj
Fiolka w kuchnipostaw w ciepłym miejscu jeszcze raz wyrób i...też urośnie!!! Wykonanie nadzienia: Cukier wymieszaj z cynamonem i miękkim(ale nie roztopionym!) masłem. Jak zrobić ślimaczki? Otóż... 1.Rozwałkuj ciasto drożdżowe na obraz i podobieństwo prostokąta rysowanego z nudów na wykładzie. 2. Posmaruj je nadzieniem 3. Zwiń ciasto w rulonik 4. Rulonik podziel nożem na tyle ślimaczków ile masz ochotę Wyłóż
Fiolka w kuchni