majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego) na elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko na kółko nieco większe niż blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym spodem
Cakes By Kejtminut do "ruszenia drożdży". 2. Ciasto: Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami
Nastoletnie WypiekanieSamo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości. Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży, 2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli
Moniki SmakołykiDziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna
Ciastkozercyschłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią i chili
Weekendy w domu i ogrodziewody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i uformować
Nastoletnie Wypiekanieprzykuły moją uwagę. Moja lista takich przepisów jest bardzo długa, dlatego liczę, że ten cykl pozwoli mi to uporządkować. Dzisiaj chlebki/bułeczki. Mój piekarnik nie piecze prawidłowo drożdżowych chlebków, wszystko jest dobrze do pewnego momentu, ale nie poddaję się i mam kilka przepisów do wypróbowania. Może i Wy się zainspirujecie? http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/04/bueczki.html 1. Jestem ciekawa smaku
NA MOIM TALERZUśliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g) Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli
Różowa kuchniaWypiekanie na śniadanie tym razem prowadzi Monia [ klik ] i wybrała dla nas prawdziwą pychotkę. Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ] Drożdżówka ze śliwkami bo
Moje Małe Czarowaniemiękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia
Karo in the KitchenROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej
Swojskie jedzonkomiękkiego masła Przygotowanie: 1. Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn !). Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą
Nastoletnie Wypiekaniesól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba. Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy
Mia Cucina SofietaCzas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniezupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam! Składniki: 3-3,5 szklanki mąki 1 szklanka
Kuchnia domowa Ani