drożdżowe - 16813 przepisów (strona:723/1121)

Deserowa kanapka z truskawkami 172

smak i aromat co w czerwcu. Ale czasem, dla podniesienia nastroju, warto dopieścić podniebienie tą namiastką lata :) Ilość składników uzależniona jest od tego ile kanapek chcemy zrobić chałka drożdżowa – ja kupiłam rewelacyjną z dużą ilością kruszonki w piekarni Grzybki miękkie masło 82% tłuszczu kremowy serek kanapkowy truskawki cynamon opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Chałkę pokroiłam na kromki, posmarowałam masłem i serkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Placek drożdżowy z serem pod kratką 207

Moja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego, że nie użyłam sera z wiaderka, ale z "batonu", czy też "kiełbaski" jak kto woli, a ten ma zupełnie inną konsystencję niż wiaderkowy. Olbrzymia drożdżówa ma tą przewagę nad małymi

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowy "książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem 154

Drożdżowy chleb z czosnkiem, ziołami i parmezanem, niezwykle aromatyczny i w zasadzie nie wymagający żadnych dodatków. Różne wersje tego przepisu od dawna już krążą w sieci. Dzisiaj dodaję również swoją :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Włoskie bułeczki czosnkowe 170

kolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi

Kuchenne zapiski Edyty
Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem 187

roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 166

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Chałka z kruszonką 227

stąd na zdjęciu widać lekko poszarpane kromki, ale niestety, musiałam się śpieszyć, w przeciwnym razie w ogóle nie miałabym co fotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka i cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Trufle piernikowe 172

Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki

Domowa Cookierenka Agi
Oponki ziemniaczane 334

zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Prosty deser - drożdżowe oponki :) Jestem pewna, że niejedna osoba, która ich spróbuje zdziwi się, że jednym z ich głównych składników są właśnie ziemniaki. Przekonajcie się sami :) Składniki (na ok. 20 szt.): 350 g ugotowanych ziemniaków 50 g świeżych drożdży pół kg mąki 2 jajka 50 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka

Domowa Cookierenka Agi
Placuszki drożdżowe 137

Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko  1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać

Domowa Cookierenka Agi
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 307

wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła i odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach

Domowa Cookierenka Agi
Strucla z powidłami 204

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier

Domowa Cookierenka Agi
Buchty drożdżowe ze śliwkami 179

Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto drożdżowe z żurawiną 209

Uwielbiam rozpoczynać dzień od domowego ciasta drożdżowego z kakao. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam ciasto z żurawiną, której kwaskowaty, orzeźwiający smak idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Ciasto jest przepyszne: delikatne, lekko wilgotne z przyjemnie strzelającymi w buzi owocami żurawiny. Polecam :) Składniki: Rozczyn: pół kostki świeżych drożdży pół szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Ciasto: 3 jajka pół szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1230

dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania