drożdżowe - 16813 przepisów (strona:726/1121)

Śliwka w czekoladzie ( czekośliwka) z chili 131

chciałam zabijać zupełnie smaku śliwki. Gotowe powidła przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania wody. A wiecie co jest naprawdę fajne zimą? upiec pyszne, drożdżowe rogale z domowymi czekoladowymi powidłami. Mówię Wam, te ze sklepu, pakowane w folię odpadają w przedbiegach. Z podanej porcji wychodzi około 1,8 l czekoladowych powideł. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 171

wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową  śliwką w czekoladzie ( klik

kawawszklance
JOGURTOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 168

Chyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :)  Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe,  a smakuje równie pysznie.  Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki.  Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami

Walijskie Pichcenie
Top września - najpopularniejsze przepisy ! 166

Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą  4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 1. Zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem - szybki

Słodkie okruszki
Pizza dwa w jednym 138

śmietanki. Odstawiamy do wyrośnięcia.  Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne. Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo  wodą. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.  Ciasto  wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki

W kuchennym oknie Ewy
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 167

jest bardzo gorący (wygrzewa się wcześniej przez 30 minut w temp.240*C). Wrażenia smakowe i zapachowe są niezapomniane. Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć

Smaczne Zdrowe
Wegańskie drożdżówki z jabłkami 139

Klasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka” Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej

greenscarf
Co zrobić, aby ciasta nie przesiąkły zapachem blachy. 164

nasze  ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz po ich upieczeniu wyjąć lub zsunąć z blaszki, ponieważ gdy będą na niej długo leżeć nabiorą niezbyt przyjemnego zapachu i wtedy już go się nie pozbędziemy. Pamiętajmy o tym podczas pieczenia naszych pysznych ciast. Jeśli ciasto nie musi

Przepisy i porady kulinarne
Bułeczki z nadzieniem parówkowym . 172

zupką ogórkową .                        Zapraszam :)   Składniki na ciasto drożdżowe : około 3 szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży  1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek  1/2 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką 133

Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła

Czerwień i błękit
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 158

październikowej piekarni  Amber  - wytrawne drożdżowe bułeczki.  Przepis Piekarni wybrała  Ala z bloga  nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z  książki Elizy Mórawskiej  O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być

Stare Gary
Drożdżowe różyczki z jabłkami 108

Hulał na FB filmik z instruktażem do tych różyczek, postanowiłam się z nimi zmierzyć robiąc ich wegańską, drożdżową wersję, smakują równie dobrze co wyglądają . Aha, i jeszcze jedno: nie ma co się czarować, jest z nimi trochę zabawy, ale dla efektu wizualnego naprawdę warto czasami się pomęczyć Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego

greenscarf
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe, kruche, półkruche, drożdżowe…) – tylko z jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami

mojewypiekiinietylko
Pizza chleb bake off 167

chleba upiekłam później. Przepis wkrótce. Chleb pieczony na levain pięknie pachnie i smakuje wybornie. Właściwie każdy chleb można piec używając levain. Czas wyrastania jest znacznie dłuższy w porównaniu do drożdżowego wypieku ale warto spróbować

codojedzenia
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 143

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. 4,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 360 g śmietany 18% 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 g nadzienia toffi 250 g nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania