drożdżowe - 16813 przepisów (strona:727/1121)

KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 275

straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane

Ostra na Słodko
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 148

odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni

Maślane ciasteczko
Pulpeciki ze schabu z warzywami 103

mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny – 2 łyżeczki płatków drożdżowych – 2 jajka – sól, pieprz, curry, tymianek, kminek – opcjonalnie mąka gdy konsystencja byłaby ciut rzadka Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew

Szybko Tanio Smacznie
Zupa serowa w chlebie 177

SKŁADNIKI : 200-225 g sera cheddar w dwóch kolorach-jasny i żółty + trochę extra do garniszu 4 drożdżowe chlebki żytnie o średnicy ok.15-17 cm 6 łyżek masła 1 posiekana mała cebula 30-35 g mąki pszennej 260 g mąki żytniej (lub pół na pół) 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 listki laurowe 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chlebek pita 192

suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym 160

rana mam dobry humor , tak sobie podśpiewuje . Jestem ciekawa jak mi wyjdzie moja drożdżówka . Pierwszy raz robię w takim kształcie , ale to naprawdę frajda .     Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g drożdży 1 jajko 5 łyżek cukru 100 g stopionego letniego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie

Różowa kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11048

Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru

Monia miesza i gotuje
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 141

Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać

Gotowanie...to proste !
Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) 273

odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Ser żółty lub mozzarelle

Słodka Strona
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 240

będę ukrywać, że drożdżowe to moja słabość. Dawno nie było u nas klasycznych drożdżówek czy też ciasta na bazie drożdży. Aż do dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami

Made By Mom And Son
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 126

bardzo jasne FINO z lekkim słonym i migdałowym posmakiem. My próbowaliśmy je z zielonymi oliwkami. Równie dobrą parę stworzyłoby z migdałami, szynką lub chipsami. MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują

królestwo garów
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 103

łyżki mleka 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży

Apetyczna babeczka
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 244

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cookierenka Agi
Potrawy kuchni podkarpackiej 141

potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu

Trzeci talerz
Kruszonka lasowiacka 204

ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka

Trzeci talerz