wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie uzależniające... Zapraszam
Chocolate Muffin BlogMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim
Szybko Tanio Smaczniemaślance ze śliwkami to ciasto, które zrobimy bez użycia robota. Samo przygotowanie też nie wymaga żadnych zdolności – wsyp, wymieszaj, przelej, poukładaj i upiecz. Ciasto na maślance wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, w smaku też ma „coś”. Gorąco polecam, nie tylko ze śliwkami – z innymi owocami również smakuje doskonale ( patrz placek z czereśniami , z mango ). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Placek
mojewypiekiinietylkowyszły tak pięknie zrumienione jak bym chciała, ale są pyszne. Świetnie pasuje do nich dżem. Na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Upieczcie, poczęstujcie rodzinę lub znajomych w pracy. Drożdżowe wypieki zawsze poprawiają humor. Składniki: 300 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 20 g cukru 25 g masła 1 jajko 120 ml mleka 1 łyżeczka Czytaj dalej... Artykuł
Pasja Smakudżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec
Smaczna Pyzałyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt
codojedzenianiej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy
Czerwona Porzeczkadobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś momencie coś
Blondynka Gotujezmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe musi kilkakrotnie rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się
Pełny talerzktóry mieści się w Newcastle. Kupiliśmy dwie drożdżówki i sok. Sklep ten był bardzo dobrze zaopatrzony, większość produktów nie znałam. Coś znakomitego, raj dla każdego kucharza również amatora : ) BUŁKA DROŻDŻOWA Z WODOROSTEM, SZYNKĄ ORAZ SEREM Bardzo intensywny smak dzięki wodorostom daje posmak ryby. Bułka była bardzo słodka co mi osobiście nie pasowało. Mojemu Łukaszowi bardzo smakuje taki rodzaj
Gotowanie Patkisłodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki
Mango PapajaDzisiaj pyszne, pachnące paluchy drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego sera, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką bułkę! Paluchy serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym masłem albo skropione oliwą. Po prostu pycha! Paluchy przygotowałam w kolejnym odcinku Wypiekania na śniadanie a pomysł pochodzi od Insuliny . Ponieważ
Smaczna Pyzasobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie
Ciastka - domowe słodkościpartiami na rozgrzanej patelni na rumiano. Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać. Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi. zastawa
królestwo garów