drożdżowe - 16813 przepisów (strona:724/1121)

bułki jogurtowe z czarnuszką 134

jajko 2 łyżeczki czarnuszki Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przysmak gajowego 120

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ślimaczki serowe z bakaliami 103

sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.  Rodzynki zalać wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa pizza 148

drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
puchate drożdżówki z borówkami i kokosem 131

dodatkowo:  roztrzepane jajko do smarowania  Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.  Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 154

Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chlebek owsiany z czarnuszką 122

Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
oczy św. Łucji- Lussekatter 122

Lussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu Śnieżki- zachęcam.  A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi szafranu żółciutkie. Za zaproszenie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 191

gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta z wędzoną makrelą i beszamelem 181

wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie jadłam wędzonej makreli w ciepłym daniu, przeważnie używam jej do past kanapkowych. Nie jest to klasyczna tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
minipączki z advocatowym kremem patisserie 145

mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogaliki z kakaowym powidłem 142

Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.  Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe pączki z dziurką 143

tłuszczu.  Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.  źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 142

Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 166

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.  Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia