drożdżowe - 16813 przepisów (strona:724/1121)

CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 178

ciasto z dodatkiem maślanki.  dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i  CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM  KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM   SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM   Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki

potrawyregionalne
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 189

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 173

Mleczko kokosowe jest dosyć tłuste ale dla lubiących można dodać kleks śmietany. Smacznego! Jeśli lubicie dynię to polecam również: KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM   LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ DYNIA MARYNOWANA ZUPA Z DYNI NA MLEKU WCZESNOJESIENNA MINESTRONE DYNIA Z RYŻEM

potrawyregionalne
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 179

dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

potrawyregionalne
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 141

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach

potrawyregionalne
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 138

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka

potrawyregionalne
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 128

Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe

potrawyregionalne
PLACKI Z DYNI I MARCHEWKI Z CURRY 145

Placuszki kojarzą się z podwieczorkiem i słodką przekąską. Pojawiły się już na blogu słodkie, drożdżowe placuszki z dyni Dziś zaproponuję placuszki na ostro. Dynia, marchew, dymka, czosnek i curry. Proste połączenie a jakże pyszne. Składniki: 300 g kawałek dyni 1 szt. marchewki 2 szt. jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łodyżki dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry firmy

potrawyregionalne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 194

królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion

Plate of Joy
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 121

zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek. 5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska  i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo. Nagroda to Miarki  , Gryczanki  oraz  żel firmy Avon. 6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne ciasto Lion .   Nagroda to Miarki ,  Gryczanki

Sama słodycz i szczypta chili
bułki jogurtowe z czarnuszką 130

jajko 2 łyżeczki czarnuszki Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przysmak gajowego 119

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ślimaczki serowe z bakaliami 96

sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.  Rodzynki zalać wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa pizza 143

drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
puchate drożdżówki z borówkami i kokosem 124

dodatkowo:  roztrzepane jajko do smarowania  Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.  Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania