drożdżowe - 16813 przepisów (strona:516/1121)

Orkiszowy chleb dla zapominalskich 138

czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką  i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się różnić, ważna jest choćby temperatura otoczenia. Po prostu chlebowi powinno niewiele brakować do krawędzi formy. Już wcześniej rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięty chleb wkładam do pieczenia

I tu będę miała takie te
Malinowa rozkosz zwana też chmurką 144

ilości żółtek zużytych do kruchego placka. Ja jednak, jako miłośniczka wyraźnej obecności bezy gdzie tylko się da, wolę grubszą jej warstwę. Żółtka zawsze przecież można wykorzystać, choćby do jajecznicy, drożdżowego czy zwyczajnie zamrozić.    I tak oto powstaje jedna z przyjemniejszych kompozycji smakowych jaka gości latem na naszym stole. Rozkosz grzechu łakomstwa warta, mówię Wam. Serdecznie zachęcam do wypróbowania

I tu będę miała takie te
Chutney ze śliwek 123

Zrobiłam ciasto drożdżowe ze śliwkami, bez tego sierpień się nie liczy. Jednak dalej zostało mi trochę śliwek. Za mało na powidła, za dużo, żeby przejeść. Skojarzyło mi się z usłyszanym gdzieś powiedzeniem: za młoda na śmierć, za stara na snapchata ;)  A że lubię wytrawne "dżemy", zwane chutney'ami, do mięs, a zwłaszcza do grillowanego camemberta, to decyzja była szybka

bistro mama
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 113

tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym przysmakiem typowo australijskim jest burger z burakiem. I ten w odróżnieniu od drożdżowej pasty smakuje wszystkim, nawet tym jedzącym go po raz pierwszy. Wewnątrz bułki znajduje się mięso wołowe, roztopiony ser i plaster marynowanego buraka. Podobno taki burger to pycha. Wszystkim smakuje również

ProstePesto.pl
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 179

ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba - ja często posypuję go z wierzchu mieszanką ziaren i płatków owsianych. Łatwy przepis na pszenny chleb

Lekcje w kuchni
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 138

Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem

Be Fit Be Strong
Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami 186

Jeśli macie dość tradycyjnych zwykłych chlebów wypróbujcie przepis na chleb z suszonymi pomidorami. Jest co prawda drożdżowy, ale dzięki temu robi się go bardzo szybko. Przepis z książeczki od termomiksu, ale robiłam w tradycyjny sposób. Polecam, bo pachnie pomidorami suszonymi na słońcu i włoskimi ziołami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Niezwykłe drożdżówki z serem i brzoskwinią 169

Drożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z dyni 155

Niesamowity szybki przepis na placuszki dyniowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, usmażyć i gotowe! Podczas smażenia placki wyrastają jak drożdżowe racuchy. Przepis jest naprawdę pyszny i korzystam z niego przez cały rok. W sezonie dyniowym możemy poporcjować startą dynię do zamrażarki i robić placuszki przez cały rok. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Przepis znalazłam tutaj

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z serem białym i jeżynami 135

Takie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na

Izabelawkuchni
Bajaderki z ciecierzycy 119

względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza nam kalorii, jest odporna na działanie wysokich temperatur i można ją stosować do wypieków, z wyjątkiem ciasta drożdżowego, jedna łyżeczka sproszkowanej stewii odpowiada pod względem słodkiego smaku aż szklance białego cukru! Tyle o dobroczynnych właściwościach stewii, a teraz czas na przepis! Bajaderki z ciecierzycy – składniki (około

Natka Pietruszki
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 136

też może Cię zainteresować: → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Śliwki pod migdałową kruszonką → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką Artykuł Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Ciasta ze śliwkami 208

opcjonalnie cukrem waniliowym. Następnie posypujemy zmrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.    Ciasto drożdżowe ze śliwkami  Składniki: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże – 50 g mleko – 200 g jajka – 3 + 3 żółtka drobny cukier do wypieków

Słodkie okruszki
Pizza cygańska z mozzarellą 229

drożdżami, cukrem i   100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą,   gładką masę. Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy

Moniki Smakołyki