pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego lub rzepakowego sól i pieprz czarny
Heca w kuchniBardzo łatwy przepis na drożdzowca,kt óry nie wymaga wyrabiania. Mozna go zrobić dodając ulubione owoce, ser lub budyń. Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka.. Przepis na dużą blachę. Składniki: Ciasto: 10 dag drożdzy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jajka rozmącone widelcem
Przepisy mojej mamyBrioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. mąka pszenna 250 g drożdże
Smaczne mojeBułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 50 g 2 żółtka mleko 140 ml śmietana 18 % 50 ml cukier drobny 65 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki olej
Smaczne mojeDrożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać
Smaczne mojerodzynki. Wylewamy na podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę
Kronika Piekarnikagdzieś poza zasięg. Pozostali, cieszyć się swoją obecnością będą mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły
Kronika Piekarnikaprocedura ich wykonania jest szybka i banalna. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut. Można wykorzystać do ich nadziewania zarówno owoce jak i konfiturę. Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie ) 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko
Kronika Piekarnikatamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła 2 żółtka 5 łyżek
Kronika Piekarnikabrownie doceniłam niedawno. Pewnie dlatego, że ogólnie nie zaliczam się do zagorzałych wielbicieli ciast czekoladowych. Lubię, ale bardziej w wersji torowej, w-z kowej. Nie kruchej lub murzynkowej. Ciasto drożdżowe z domieszką czekolady nie przemawia do mnie tym bardziej. Ale jak już rozsmakowywać się w tym gatunku, to w ich wersji na bogato, z przepychem i z przesadą
Kronika PiekarnikaOdstawiamy na 15 min, by zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, solą. Dodajemy rozbełtane jajko i wystudzone masło. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ręką na gładką, odchodzącą od ręki i miski kulę. Jeśli to konieczne, możemy dosypać troszkę mąki. 1/3 masy odrywamy i zagniatamy z 1 łyżką gorzkiego kakao. Obie
Kronika Piekarnikacierpliwości. I czas. Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka. Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka". Na śniadanie usmażcie zrolowanego omleta. Ale - kiedyś, dajcie polecanemu dziś przeze mnie wypiekowi szansę. Ciasto jest miękkie, jeśli przetrwa
Kronika Piekarnikaczęstotliwością przesadną. Na jakiś czas cykl ten przerywam. Piszę to w Dniu pączka. Mój bilans kaloryczny jeszcze nie przekroczył normy, ale wszystko przede mną. Ciasto drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego, demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt: - Gotowa mieszanka
Kronika Piekarnikazdołam to, że koszmar minął? Piszę i zerkam na radiowóz pod oknem. Policja dokonuje rytuału machania więźniom domowym kwarantannie poddanym. A ja, będąc jeszcze wolnym względnie obywatelem, mój cenny drożdżowy łup wykładając z torebki, postanowiłam - upiekę chleb. Ciężki, zdrowy, pełnoziarnisty. Dużą porcję, która przez kilka dni zagwarantuje nam możliwość omijania piekarni. I już odkrojona - nie piętka i nie kromka. Narożnik
Kronika Piekarnikaotrębami. Zdrowe, wartościowe pieczywo o poranku. Smakują w każdej odsłonie - słodkiej, serowej, maślanej, wędlinowej. Ich zaletą, poza szybkim zagniataniem jest to, że wymagają drożdży w proszku. Świeżej kostki drożdżowej, darmo ostatnio wyglądam. Bułeczki z wianka odrywają się jedna za drugą, jedną za drugą, wydają się niepozorne i małe. Ale są sycące - wystarczą dwie, by rozpocząć pogoń
Kronika Piekarnika