drożdżowe - 16813 przepisów (strona:520/1121)

CHLEB DYNIOWY Z PESTKAMI DYNI 93

małych kawałeczków dyni). Do miski wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać letnią wodę, ponownie wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, aby zaczyn drożdżowy zaczął pracować. Do zaczynu dodać mąkę, sól, kurkumę i puree z dyni. Ciasto dobrze wyrobić mikserem z odpowiednimi hakami lub dłońmi. Na końcu wsypać garść pestek dyni, wymieszać. Ponownie zakryć

Zrób to smacznie
Bułki szpinakowe 131

bułki. Bułki nadają się nie tylko do przygotowania z nich kanapek, są również idealne jako bułki do burgerów . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Drożdżowe bułki Składniki na bułki szpinakowe. 15 dkg mrożonego puree ze szpinaku 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 150 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg świeżych drożdży

MeCooks
MUFFINKI DROŻDŻOWO -KRUCHE Z DYNIĄ 109

pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przy użyciu haka przez 15 minut. 4. Ciasto odstaw na 1 godzinę, ciasto nie wyrasta spektakularnie - pamiętaj to ciasto drożdżowo- kruche nie drożdżowe. 5. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 cm x 50 cm, cały posmaruj nadzieniem. 6. Brzegi prostokąta zroluj. Jeden od góry, drugi od dołu

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread 89

chleb orkiszowo - gryczany, przygotowanie: Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z mąką orkiszową, gryczaną i solą. Zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego około 10 minut, pod koniec dodając olej (ciasto na początku będzie się mocno lepić, po dłuższym zagniataniu straci lepkość). Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką orkiszową. Zagnieść w bochenek

Lekcje w kuchni
Szarlotka Babci Basi 124

łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła (250g) jajko Składniki na nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru Szybki przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Dodatkowo 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie jabłkowe – przepis Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szneki z glancem 167

być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć, choć zwykle znikają zaraz po upieczeniu 😉😋 Składniki (na 16 małych sztuk): Szneki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka twarogowe z jabłkiem 91

Kiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem , pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym. Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%. Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się. W smaku niczego to nie zmieniło, a przynajmniej domownicy mogli

Smaki Na Talerzu
Zawijana drożdżówka cynamonowa 119

Za oknem szaro, buro i ponuro. Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni

Fascynacje Ani
Gdzie kupić wyjątkowy prezent na święta i każdą inną okazję? 155

przydatny dodatek do każdej kuchni. Ja najczęściej przechowuję pod nią różne, domowe słodkości. Ale śmiało można taką deskę kupić przed świętami i położyć pod szklanym koszem np. pyszne drożdżowe paszteciki czy inne danie. Skarbonki dla maluchów No i wreszcie skarbonki, dla moich maluchów Te dwie urocze skarbonki dałam ostatnio moim dzieciom w prezencie. Maluchy uczą się oszczędności, co mnie bardzo

Słodkie okruszki
Pizza z papryczkami peperoni 150

wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Jeśli nie macie możliwości ustawienia tak wysokiej temperatury, to ustawcie najwyższą jaką możecie. Dużą blachę

Słodkie okruszki
Mania Smaku 79

Pomidora, ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski. 4.           Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy w kształcie koła wielkości patelni i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 5.             Na jedną połowę każdego placka nakładamy

Kulinarna Chwila
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 125

niewielkiej przestrzeni można wyróżnić tradycyjne dania dobrze znane w jednej części Podkarpacia i obce mieszkańcom innej części województwa. Dla przykładu w północnej części regionu od wielu pokoleń wypieka się drożdżowe buły nadziewane kaszą, ryżem lub ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie

Trzeci talerz
Bliny z sosem makowym 106

Bliny to tradycyjne drożdżowe placuszki, znane z kuchni rosyjskiej. Ich charakterystyczną cechą, odróżniającą od wszystkich innych tego typu dań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny smak i aromat. Bliny można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja proponuję moją ulubioną kompozycję, czyli bliny z sosem makowym. Inne bardzo znane połączenia to bliny z łososiem i bliny

Chleby Rolfa
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ Z OTRĘBAMI PSZENNYMI 75

Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.  Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę i odstawić na około 1 godzinę. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec chleb około

Zrób to smacznie
Ciasto z figami i migdałami 91

Ciasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię