drożdżowe - 16813 przepisów (strona:527/1121)

Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką 106

Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli

Blog z Apetytem
Proste klopsiki wegańskie 121

Oczywiście świetnie sprawdzi się rówież mayo ze sklepu. Jeśli lubisz pikantne dania, to koniecznie dodaj sosu sriracha lub ostrej papryki. Jeśli tylko masz możliwość, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych. Wpłyną one na smak, oraz w niewielkim stopniu na konsystencję. Chcesz je upiec w piekarniku? Spoko, ale posmaruj je wcześniej deliaktnie olejem. Dzięki temu ładnie się zarumienią. Jeśli spodobał

Blendman
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim 139

cukrem, na wierzch pokruszyć drożdże, dodać olej i wodę a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie samo odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej wychodzi. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, Gdy ciasto wyrośnie dodać czosnek i jeszcze

Mama Gotuje
Plecione bułki z mąką owsianą i sezamem 173

Pyszne bułeczki plecione. Z mąką owsianą i sezamem. Cudownie chrupią i pachną. Na śniadanie, kolację czy piknik. Do takich bułek wystarczy masełko i tak ja u

Izabelawkuchni
Panettone 144

Klasyczna włoska drożdżowa babka pochodząca z Mediolanu, pełna rodzynkek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. W słonecznej Italii jest tradycyjnie pieczona w okresie bożonarodzeniowym. Ja natomiast piekę ją także na Wielkanoc. Możemy użyć do tego specjanej formy do Panettone lub zwykłej tortownicy, której boki wykłada się dodatkowo papierem do pieczenia. Składniki na babkę o wadze około 600 g: na zaczyn biga

wyzwania kuchenne
Zakalec 173

ilością związków mineralnych. Im wyższy typ mąki tym ciasto będzie bardziej zbite i ciemniejsze w kolorze. Z mąk niższego typu wyrabia się biszkopty i inne lekkie ciasta. Do ciast drożdżowych najlepiej użyć Typ 50o lub Typ 550. Chleby powstają z mąk o Typie 650 i wyższym. Dodatkowych informacji na temat mąk proszę poszukać tutaj . Artykuł Zakalec pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Lukier cytrynowy 115

pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru 3 łyżki soku

SmartBake.pl
Bułeczki z czekoladą / Chocolate Chip Buns 108

Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:) na 15 bułeczek: 540 g mąki

Lekcje w kuchni
Grecki chleb Daktyla / Greek 'Daktyla" Bread 139

dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie je odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy

Lekcje w kuchni
Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls 156

posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła. Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna. Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić. Smacznego:) Zobaczcie też

Lekcje w kuchni
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 145

godzin w temperaturze pokojowej. Przygotować ciasto: połączyć wszystkie składniki na ciasto poza solą. Przykryć szczelnie. Zostawić na 20-60 minut. Posypać solą, miksować mieszadłami do ciasta drożdżowego około 2 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na 2.5 godziny. W tym czasie wymieszać/złożyć ciasto dwa razy co 50 minut. Po tym czasie uformować duży bochenek (jeśli będzie się mocno kleić, podsypać

Lekcje w kuchni
Pesto z natki marchewki 163

waste. Do tego wersja ekspresowa, wegańska. Pysznie smakuje z makaronem albo na kanapce.  Składniki: natka marchwi (cały pęk) oliwa z oliwek (max 100 ml) sól do smaku płatki drożdzowe do smaku, zastępują parmezan (w wersji nie wegańskiej użyjcie parmezanu lub innego ;podobnego twardego sera) czosnek w proszku garść migdałów (miałam już posiekane) 1-3 łyżeczek wody (do otrzymania odpowiedniej

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka maślane z trzech składników 121

przepis 1. Masło kroję w niewielką kostkę 2. Z mąki, sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. 3. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone

Cztery Fajery
Nieoczywiste produkty które można mrozić 143

połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę

Dorota Smakuje
Nocna drożdżówka bez wyrabiania 111

znam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania