drożdżowe - 16813 przepisów (strona:535/1121)

Pączki ptysiowe 133

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić

niecodziennikpary
Donaty 130

soli, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Wlać przestudzone masło i łyżkę wódki, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 90 minut do wyrośnięcia. Na oprószony mąką blat wyłożyć drożdżowe ciasto na donaty, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy np. kubka i nakrętki wycinać koła z dziurką, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć

niecodziennikpary
Pizza góralska 120

pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię

niecodziennikpary
Pizza ze szparagami i boczkiem 130

pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokruszyć

niecodziennikpary
Sos kurkowy 115

razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był to zwykły dzień tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki

niecodziennikpary
Domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek 142

tygodni. Codziennie trzeba taki ocet przemieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ocet jabłkowy/gruszkowy jest gotowy, gdy przestanie się pienić i nie pojawiają się bąbelki powietrza, płyn się wyklaruje i zniknie drożdżowy zapach, a pojawi się octowy z nutą owocową. Wtedy ocet należy przelać przez gazę, zamknąć w wyparzonym słoiku lub butelce i odstawić. My nasz wyrób po trzech tygodniach ponownie przelaliśmy

niecodziennikpary
Pizza z pieczarkami i szynką 184

pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię

niecodziennikpary
Piegusek na białkach 138

pieczeniu pączków i faworków , stąd pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach . Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest

niecodziennikpary
Pizza z prosciutto i mozzarellą 138

jeśli nie jest myta, opłukać i osuszyć. Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w plastry. Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 200 o C ( z termoobiegiem ). Na blat oprószony mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć i posmarować oliwą, włożyć do nagrzanego

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 177

słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min. 2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę. 3. Rozpuść masło, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć na jednolitą masę. 4. Przełóż ciasto do wysokiej miski, przykryj ściereczką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hot-dog z mięsem mielonym i cebula 198

Hot-dog z mięsem mielonym i cebula to alternatywa dla tradycyjnego hot-doga. Nasz wersja będzie bardzo mięsna bo będzie zawierała zarówno parówkę jak i mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosta i szybka pizza - bez drożdży i bez wyrastania ciasta (pizza z patelni) 175

Jeżeli macie ochotę na pizzę, a nie macie wprawy z drożdżowymi wypiekami (bądź ich nie zdążyliście kupić 😅) to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu, czyli pizzy z patelni.  Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów

Ugotować
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 124

wody i odstawić na 15 minut aby zaczyn urósł. Ja stawiam na kubku z ciepłą wodą. Ziemniaki rozgniotłam widelcem, wymieszałam z mąką i solą w misie robota dodałam zaczyn drożdżowy i miksując ciasto powoli wlewałam oliwę i wodę – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Ilość wody zależy od tego, jak wilgotne są ziemniaki, dlatego należy dodawać ją stopniowo. Kiedy konsystencja

Kuchnia na wzgórzu
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią 120

mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowego.  Ciasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotuj dodatki. W misce wymieszaj ziemniaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka 123

Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam się nią w towarzystwie mleka . Długo bałam się samodzielnego pieczenia chałki, jak się okazało, niepotrzebnie! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest tak plastyczne, że nie trzeba podsypywać go mąką. Chałka jest przepyszna! Możecie przygotować ją z kruszonką lub bez. Polecam obejrzeć ten filmik z zaplatania chałki, jeśli nie jesteście pewni

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania