drożdżowe - 16813 przepisów (strona:529/1121)

Smalcówki z serem 141

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie

Waniliowe Improwizacje
Zapiekane kotlety mielone po węgiersku 182

align="aligncenter" width="1200"] Zapiekane kotlety mielone po węgiersku[/caption] Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią węgierską: Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis Leczo Z Kiełbasą I Papryką Langosz – Drożdżowy Placek Węgierski Śledzie Po Węgiersku Z Papryką Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa Artykuł Zapiekane kotlety mielone po węgiersku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową 106

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można

Izabelawkuchni
Ciasto drożdżowe smażone z jabłkami i malinami 63

Prosty i w miarę szybki przepis na śniadanie lub słodką przekąskę. Przydaje się nie tylko gdy zostanie wam kawałek ciasta drożdżowego (a mało kto lubi jeść suche) ale też kiedy macie świeże i chcecie je zjeść inaczej niż zwykle

Milion Smaków
Chardonnay, Morning Fog, Wente 99

Chardonnay z Livermoore Walley. Podczas produkcji połowa wina fermentowana jest w dębowych beczkach, a druga połowa w stalowych kadziach. Następnie część fermentowana w beczce leżakuje 7 miesięcy na osadzie drożdżowym z comiesięcznym battonage (mieszanie osadu w beczkach z fermentującym winem; zwyczaj pochodzący z Burgundii), z kolei porcja z kadzi jest przez 7 miesięcy starzona metodą sur lie. Wino w kolorze

Kate's Kitchen
7 pomysłów na roślinne śniadania 116

możemy również zrobić jajecznice z ciecierzycy, aj wybieram jednak tę z tofu, bo jest najbardziej zbliżona w smaku do oryginału). Trzeba tylko pamiętać o dodatkach: czarnej soli oraz płatkach drożdżowych – to one sprawiają, że tofucznicę można pomylić z tradycyjną jajecznicą. Przepis na moją ulubioną tofucznicę znajdziecie TUTAJ . Natomiast w przypadku omletu bazę stanowi mąka z ciecierzycy. Dodatek przypraw sprawia

365 dni dookoła kuchni
Pomidorowe bułeczki z sezamem 94

Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma co tutaj dyskutować. Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się

Izabelawkuchni
Płaski chlebek z cukinią i serem 77

Płaski chlebek z cukinią i serem pieczony na kamieniu lub w piekarniku – po włosku możemy o nim powiedzieć pizza, po polsku podpłomyk. Ideą jest wytrawne ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym lub po prostu oliwą czy olejem. Na wierzch rzucamy cieniutko pokrojone dodatki: wędlinę, sezonowe warzywa, zioła i posypujemy serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła. Zapiekamy. Proste danie, tanie

Dorota Smakuje
Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa 138

Nawet nie wiecie jaka ta chałka wyszła mi pyszna. Aż trzy smaki w jednym, bo i szpinakowa, makowa i pomidorowa. Mięciutka w środku z idealnie chrupiącą

Izabelawkuchni
Chleb pszenny pieprzowy z oliwą 134

sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy.  Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.   Składniki: ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smaku, 50 ml oliwy z oliwek, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Moniki Smakołyki
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 141

ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Sprawdź przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Przepis na tartę cytrynową Kruche ciasto wykładamy na formę do tarty. Obciążamy grochem i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie zdejmujemy obciążenie pieczemy jeszcze przez 15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 87

wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży. Resztę mąki i cukru oraz sól i rozbełtane jajko wymieszać w dużej misce. Do miski dodać stopione masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki połączyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 94

truskawki, jagody , maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone na maśle. W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji

codojedzenia
Kluski na parze z truskawkami 113

Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania