drożdżowe - 16813 przepisów (strona:532/1121)

Grahamki na podmłodzie 164

mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość

moj przepis na
Bułeczki maślane na mleku z proszku 172

mojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie

moj przepis na
Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 158

Jeżeli już po pierwszym dniu nie zauważymy pracy ciasta, przy kolejnym dokarmianiu można użyć ciepłej, ale nie gorącej wody, lub zrobić tzw. kąpiel dla zaczynu, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Należy nagrzać piekarnik do ok. 30 stopni C, wyłączyć, po czym umieścić w nim słoik z zakwasem i pozostawić na kilka godzin. Im zakwas starszy, tym szybciej i lepiej pracuje

Zufi.pl
Przepis na bułki pszenne 233

wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się lepić

ugotuj-przepis.pl
Menu na Wielkanoc 680

ciasta też muszą się pojawić na śniadanie – polecam w sobotę lub nawet w piątek upiec Sernik z brzoskwiniami , który jest najlepszy jak postoi, dzień lub dwa. A zamiast babki drożdżowej polecam upiec pomarańczową babkę piaskową. Babka piaskowa jest łatwiejsza do przygotowania i potrzeba na nią mniej czasu, a przy tym jest równie smaczna. Po ostudzeniu ja ją lukruję i posypuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śniadaniowa pizza z jajkiem, białym serem i szparagami 124

Skromnie odpowiedziałam, że w sumie to niewiele, tyle co nic.. przecież.  Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. Jest pyszny.  Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej  10 g oliwy z oliwek  10 g świeżych drożdży  szczypta soli i cukru  55 g ciepłej wody  Dodatki: 100 g twarogu

Mango Papaja
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 176

sytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną.  Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Chałka z kruszonką 168

Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 3 części

Lena Gotuje
Sernik z makiem 172

bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach, z białego

Waniliowe Improwizacje
Zupa pomidorowa z warzywami 164

pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny – ryzykujesz wtedy, że warzywa się nie ugotują i pozostaną twarde.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na obiad… Postne racuchy drożdżowe Placek po węgiersku Domowa pizza Kurczak w parmezanowej panierce Spaghetti carbonara

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 164

pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny – ryzykujesz wtedy, że warzywa się nie ugotują i pozostaną twarde.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na obiad… Postne racuchy drożdżowe Placek po węgiersku Domowa pizza Kurczak w parmezanowej panierce Spaghetti carbonara

Kulinarne S.O.S.
Wiosenne risotto ze szparagami 129

bazarach. Pozostałe składniki są również łatwo dostępne. Ponadto sam przepis na risotto ze szparagami jest na tyle prosty, że każdy powinien sobie z nim poradzić. Co dają płatki drożdżowe? Są one opcjonalnym dodatkiem, ale warto w nie zainwestować. Dodają deliaktnie serowego posmaku. Nie są jednak niezbędne, tak więc jeśli ich nie masz, to niczym się nie przejmuj, risotto

Blendman
Drożdżówka bardzo puszysta z jabłkami i rodzynkami 152

już kilka przepisów na drożdżówki na moim blogu, , ale ta była tak chwalona przez wszystkich że musiałam ją zrobić. Bardzo puszysta i nie aż tak bardzo słodka. Przygotowanie ciasta drożdżowego – mleko podgrzać, musi być letnie. Jajka, żółtka z cukrem ubić na puch. Następnie ubijając wlewać powoli ciepłe mleko. Jeszcze chwilkę ubijać. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania